Danas za ručak napravite domaću supu!
Pačetina je moj današnji izbor za supu, međutim vi po ovom receptu možete spremiti domaću supu i od druge vrste živinskog mesa. Pre svega mislim da ukus supe u mnogome zavisi od šerpe u kojoj se kuva kao i od vremena. Što se duže kuva to je supa lepša. Ovu sam supu obogatila raznim povrćem i zbog toga, kao i zbog mesa, je dobila ovu žutu boju. Nisam koristila vegetu, odnosno mešavinu začina, jer izbegavam da koristim veštačku hranu.
Takođe nisam stavljala rezance, niti pravila knedle od griza, međutim vi ih možete pripremiti.
Da biste napravili ovu supu, pogledajte kako sam je spremila.
Vreme pripreme 2, 3, 4 sata, što duže.
Za četiri osobe potrebno je:
Potrebni sastojci:
- 1 batak i 1 karabatak
- celer
- 2 šargarepe
- 2 zelena
- 1 manji krompir
- 2 čena belog luka
- 1 glavicu crnog luka
- peršun
- 1 lovorov list
- 2 kašičice soli
- biber
U šerpu uspite 3l hladne vode i ubacite meso da prokuva. Kada voda počne da ključa odstranite penu iz supe, što je više moguće, kako vam supa ne bi bila tamna i mutna. Posolite, pobiberite.
Oljuštite i isitnite šargarepu i celer na kockice (nisam napisala koliko količinski celera, jer sam otprilike stavljala pola šolje iseckanog celera) i očistite zelen (njega sam stavljala celog i nakon kuvanja sam ga izvadila iz supe, međutim vi i njega možete iseći na kockice i jesti u supi). Ubacite iseckanu šargarepu, celer, zelen u supu. Oljuštite glavicu luka i beli luk i cele ih ubacite u supu.
Dodajte lovorov list i listove peršuna. Supa kada prokuva, smanjite je na najmanju vatru i poklopite, neka se kuva tako najmanje 2 sata (ja supu kuvam 4 sata, pa u zavisnosti od toga koliko iumate vremena). Odstranite iz supe meso, lovorov list, peršun, lukove i poslužite.
Ukoliko stavljate rezance to uradite 5 minuta pred kraj.
Za pripremu knedli od griza potrebno vam je:
Oljuštite i isitnite šargarepu i celer na kockice (nisam napisala koliko količinski celera, jer sam otprilike stavljala pola šolje iseckanog celera) i očistite zelen (njega sam stavljala celog i nakon kuvanja sam ga izvadila iz supe, međutim vi i njega možete iseći na kockice i jesti u supi). Ubacite iseckanu šargarepu, celer, zelen u supu. Oljuštite glavicu luka i beli luk i cele ih ubacite u supu.
Dodajte lovorov list i listove peršuna. Supa kada prokuva, smanjite je na najmanju vatru i poklopite, neka se kuva tako najmanje 2 sata (ja supu kuvam 4 sata, pa u zavisnosti od toga koliko iumate vremena). Odstranite iz supe meso, lovorov list, peršun, lukove i poslužite.
Ukoliko stavljate rezance to uradite 5 minuta pred kraj.
Za pripremu knedli od griza potrebno vam je:
- 1 jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kašičica soli (ili vegete)
- 5 kašika griza
Pred sam kraj kuvanja supe (5 minuta pred kraj) napravite knedle. Umutite jaje i dodajte ulje, so i 3 kašike griza i dobro sjedinite smesu, zatim lagano dodajte još 2 kašike griza.
Pojačajte vatru, neka supa počne skoro da ključa, uzmite kašičicu i malo je umočite u supu kako biste lakše odvajali knedle, odvajajte smesu od griza kašičicom i lagano ubacujte u supu.
Neka se kuva 5 minuta i možete poslužiti.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар