Пређи на главни садржај

Domaća supa od pačetine

 Danas za ručak napravite domaću supu!

 Pačetina je moj današnji izbor za supu, međutim vi po ovom receptu možete spremiti domaću supu i od druge vrste živinskog mesa. Pre svega mislim da ukus supe u mnogome zavisi od šerpe u kojoj se kuva kao i od vremena. Što se duže kuva to je supa lepša. Ovu sam supu obogatila raznim povrćem i zbog toga, kao i zbog mesa, je dobila ovu žutu boju. Nisam koristila vegetu, odnosno mešavinu začina, jer izbegavam da koristim veštačku hranu.
Takođe nisam stavljala rezance, niti pravila knedle od griza, međutim vi ih možete pripremiti.
 Da biste napravili ovu supu, pogledajte kako sam je spremila.


Vreme pripreme 2, 3, 4 sata, što duže.
Za četiri osobe potrebno je:

Potrebni sastojci:
  1. 1 batak i 1 karabatak
  2. celer
  3. 2 šargarepe
  4. 2 zelena
  5. 1 manji krompir
  6. 2 čena belog luka
  7. 1 glavicu crnog luka
  8. peršun
  9. 1 lovorov list
  10. 2 kašičice soli
  11. biber


U šerpu uspite 3l hladne vode i ubacite meso da prokuva. Kada voda počne da ključa odstranite penu iz supe, što je više moguće, kako vam supa ne bi bila tamna i mutna. Posolite, pobiberite.
Oljuštite i isitnite šargarepu i celer na kockice (nisam napisala koliko količinski celera, jer sam otprilike stavljala pola šolje iseckanog celera) i očistite zelen (njega sam stavljala celog i nakon kuvanja sam ga izvadila iz supe, međutim vi i njega možete iseći na kockice i jesti u supi). Ubacite iseckanu šargarepu, celer, zelen u supu. Oljuštite glavicu luka i beli luk i cele ih ubacite u supu.
Dodajte lovorov list i listove peršuna. Supa kada prokuva, smanjite je na najmanju vatru i poklopite, neka se kuva tako najmanje 2 sata (ja supu kuvam 4 sata, pa u zavisnosti od toga koliko iumate vremena). Odstranite iz supe meso, lovorov list, peršun, lukove i poslužite.

Ukoliko stavljate rezance to uradite 5 minuta pred kraj.


Za pripremu knedli od griza potrebno vam je:
  1. 1 jaje
  2. 1 kašika ulja
  3. 1 kašičica soli (ili vegete)
  4. 5 kašika griza
Pred sam kraj kuvanja supe (5 minuta pred kraj) napravite knedle. Umutite jaje i dodajte ulje, so i 3 kašike griza i dobro sjedinite smesu, zatim lagano dodajte još 2 kašike griza.
Pojačajte vatru, neka supa počne skoro da ključa, uzmite kašičicu i malo je umočite u supu kako biste lakše odvajali knedle, odvajajte smesu od griza kašičicom i lagano ubacujte u supu.
Neka se kuva 5 minuta i možete poslužiti.


Prijatno!

Vaša Mica.


Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I