Пређи на главни садржај

Rolovano mleveno meso

Danas za ručak napravite rolovano mleveno meso!

Gledala sam danas šta imam od mesa u zamrzivaču i primetim mleveno goveđe meso. Zbog jakog ukusa mesa nisam imala ideju šta da spremim. Jednom sam pravila burgere i ispali su fenomenalno, međutim zbog svoje specifičnosti nekome nije lepo ako se ne meša sa svinjetinom. Primetila sam da ni meni ne odgovara u musaki ili u vidu ćufti.
Kao burgere sam zamesila smesu i ostavila preko noći tako da je u toj marinadi bilo fenomenalno.
Ovog puta odlučujem se za neke veće poduhvate, a to je da ga urolujem. Sve što volim sam stavila u rolat. Jeste da je ovo visoko kalorično, međutim što nekada ne bismo dali sebi oduška.
U daljem tekstu možete pogledati kako sam pripremila ovaj mesni rolat punjen suvim vratom, šampinjonima i sirom. Možete ga poslužiti uz razne vrste priloga, a ja sam se ipak odlučila za grilovano povrće da bih našla neki manji balans.



Vreme pripreme oko 1 sat.
Za 5 osoba potrebno je:


Potrebi sastojci:
  1.  600 grama goveđeg mlevenog mesa
  2.   2 jajeta
  3. biber
  4. so
  5. 4 kašike prezli
  6. 200gr suvog vrata (7,8 šnita) 
  7. 150 gr tvrdog sira
  8. 100 gr šampinjona
  9. ulje


600 grama goveđeg mlevenog mesa zamesite sa 2 jajeta, malo bibera, so i 4 kašike prezli. Nakon što ste sve dobro sjednili postavite foliju i na njoj razvucite meso (ja sam ovo radila oklagijom kako bi bilo ravnomerno i dobro zbijeno da se ne razdvaja). Naprevite pravougaonik i meso neka bude oko
1 cm debljine (pogledajte sliku).
 
Prekrijte meso suvim vratom, jedno do drugog (kao na sledećoj slici), negde gde je suvi vrat tanji možete poduplati.



Pre nego što stavite pečurke potrebno ih je izdinstati. Ovaj korak je najbolje uraditi ranije kako bi se pečurke prohladile, jer ne smeju vrele u rolat. Operite ih, iseckajte na šnite i kratko izdinstajte na malo ulja (ukoliko želite možete ih lagano posoliti).
Prohlađene pečurke poređajte preko suvog vrata, nemojte preterivati u filovanju kako biste mogli urolati.
Preko pečurki izrendajte tvrdi sir (ja sam koristila edamer) i takođe vodite računa o količini. (ja sam zaista malo stavila i pečuraka i sira da bih uspela da napravim rolat, jer mi je ipak ovo bio prvi put da pravim ovako nešto).
Urolajte po širini i obratite pažnju da kraj rolata (ona poslednja strana koju ćete urolati) ima minimalno nadeva kako biste mogli lepo sklopiti, da vam ne ispada mnogo izvan.
Lagano ga pričvrstite folijom da bude kompaktno, zatim je odstranite. Stavite rolat u tepsiju koju ste prethodno nauljili i pecite na 200 C oko 40 minuta, u zavisnosti od rerne (videćete po mesu kad je gotovo, moje je izgledalo ovako kao na sledećoj slici).



Kada se malo prohladi (da možete da ga sečete) možete servirati.



Poslužite po vašoj želji prilog i uživajte.

Prijatno!

Vaša Mica.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I