Пређи на главни садржај

Varivo od kelja


 Danas napravite varivo od kelja!


Okrepljujući obrok pun vitmina možda je danas Vaš pravi izbor. Januar, mesec u kom smo se gostili i dobili po koju kilu više, možda treba i malo da uspori. Neki od nas se  zbog raznovrsne hrane i punih stomaka osećaju loše, a ova lagana čorba je možda pravi izbor da usporite sa jakom hranom. Nadalje možete pročitati i kako da spremite ovo lepo varivo.


Vreme pripreme 1 sat.
Za 2-3 osobe potrebno je:

 Potrebni sastojci:
  1.  Pola glavice kelja
  2. 2 šagarepe
  3. 1 zelen
  4. Brokoli
  5. 1 glavica crnog luka
  6. 250 gr mesa (pileće, teleće..)
  7. Kašika maslinovog ulja
  8. Kašika vegete
  9. Biber
  10. Peršun
  11. Mlevena paprika


Iseckati luk i staviti da se dinsta uz jednu kašiku maslinovog ulja. Malo ga posoliti kako bi pre omekšao. Izrezati šargarepu i zelen na kolute i staviti u šerpu zajedno sa mesom koje ste prethodno isekli na kockice.
Dok se to lagano dinsta, pripremite kelj. Properite ga, te odstranite koren i izrežite na veće kocke. Dodajte ga u šerpu, kratko prodinstajte sa ostalim sastojcima i ulijte vode tako da prekrije sastojke. Kad prokuva smanjite na laganu vatru.
Začinite kašikom vegete, dodajte malo bibera, mlevene paprike. Nakon 50 minuta krčkanja pripremite brokoli.
Properite ga i ukoliko je krupan, malo ga narežite. (brokoli treba kuvati 3-5 minuta)
Ubacite u varivo te napravite zapršku od vode i brašna.
-Pola šolje hladne vode sjedinite sa brašnom tako da dobijete gušću i glatku smesu bez grudvica.-
 Ulivajte lagano smesu i mešajte kako vam se zaprška ne bi zalepila za dno šerpe. Pospite peršunom.

Kuvajte par minuta i poslužite.


Predlog: Varivo možete pripremiti i bez zaprške, svakako je veoma ukusno.


Prijatno!

Vaša Mica!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I