Пређи на главни садржај

Varivo od kelja


 Danas napravite varivo od kelja!


Okrepljujući obrok pun vitmina možda je danas Vaš pravi izbor. Januar, mesec u kom smo se gostili i dobili po koju kilu više, možda treba i malo da uspori. Neki od nas se  zbog raznovrsne hrane i punih stomaka osećaju loše, a ova lagana čorba je možda pravi izbor da usporite sa jakom hranom. Nadalje možete pročitati i kako da spremite ovo lepo varivo.


Vreme pripreme 1 sat.
Za 2-3 osobe potrebno je:

 Potrebni sastojci:
  1.  Pola glavice kelja
  2. 2 šagarepe
  3. 1 zelen
  4. Brokoli
  5. 1 glavica crnog luka
  6. 250 gr mesa (pileće, teleće..)
  7. Kašika maslinovog ulja
  8. Kašika vegete
  9. Biber
  10. Peršun
  11. Mlevena paprika


Iseckati luk i staviti da se dinsta uz jednu kašiku maslinovog ulja. Malo ga posoliti kako bi pre omekšao. Izrezati šargarepu i zelen na kolute i staviti u šerpu zajedno sa mesom koje ste prethodno isekli na kockice.
Dok se to lagano dinsta, pripremite kelj. Properite ga, te odstranite koren i izrežite na veće kocke. Dodajte ga u šerpu, kratko prodinstajte sa ostalim sastojcima i ulijte vode tako da prekrije sastojke. Kad prokuva smanjite na laganu vatru.
Začinite kašikom vegete, dodajte malo bibera, mlevene paprike. Nakon 50 minuta krčkanja pripremite brokoli.
Properite ga i ukoliko je krupan, malo ga narežite. (brokoli treba kuvati 3-5 minuta)
Ubacite u varivo te napravite zapršku od vode i brašna.
-Pola šolje hladne vode sjedinite sa brašnom tako da dobijete gušću i glatku smesu bez grudvica.-
 Ulivajte lagano smesu i mešajte kako vam se zaprška ne bi zalepila za dno šerpe. Pospite peršunom.

Kuvajte par minuta i poslužite.


Predlog: Varivo možete pripremiti i bez zaprške, svakako je veoma ukusno.


Prijatno!

Vaša Mica!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu