Пређи на главни садржај

Krosani

Danas napravite krosane!


 Lisnati krosani koji se tope u ustima, puterastog ukusa. Pre par dana pravila sam ove malene krosane sestri za rođendan. Toliko su bile mekane i ukusne da nisu dočekali goste koji su kasnije stigli. Od kilograma brašna napravila sam 32 krosana, mada nisam imala u vidu da je to malo za toliko rodbine i prijatelja. Uživali smo u slatkim, odnosno slanim zalogajima uz laganu priču. Počastite i Vi svoju porodicu i prijatelje i napravite ove lepe krosane. Imajte u vidu da sam pravila više, manjih kiflica, a Vi ukoliko želite veće podelite ovu količinu na manje trouglova.


Vreme pripreme oko 2 sata
Za 32 krosana potrebno je:

 Potrebni sastojci:
  1. 1kg mekog brašna
  2. 1 kvasac (50gr)
  3. 2 kašike soli
  4. 1 kašičica šećera
  5. 5 kašika ulja
  6. 5 dl mleka
  7. 250gr margarina
  8. 1 jaje

Umlačite pola šolje mleko (nikako ne sme biti vruće) te u njega izdrobite kvasac, dodajte kašičicu sećera i kašiku brašna. Izmešajte i ostavite 5 minuta da nadođe.
Polovinu brašna, 2 kašike soli, ulje, preostalo mleko i nadošli kvasac izmešajte i lagano dodavajući preostalo brašno umesite mekano testo. Nakon toga ostaite da odmori oko 45 minuta na toplom (testo lagano premažem uljem kako se ne bi zalepilo za činiju i preko činije stavim kesu, jer zadržava više toplotu i lepo nadođe).

Nadošlo testo prebacite na pobrašnavljenu površinu, premesite ga te podelite na 5 juka (može i više, bude dosta lisnatije, međutim ja sam radila ovako). Svaku juku oblikujte oklagijom u krug (malo manji od debljine prsta). Poređajte ih jednu na drugu, a izmedju svake izrendajte ravnomerno  margarin (margarin sam držala na sobnoj temperaturi, a rendalicom se veoma lepo može odvojiti i rasporediti). Imajte u vidu da poslednji krug testa ne treba premazivati margarinom.
Sada spojeno testo razvijte u veliki krug kao na slici.
Podelite na 32 trougla.
I svaki trougao od kraja ka sredini uvijte i oblikujte u krosane (ukolike želite možete ih napraviti slatke, odnosno slane, sa nadevima koje najviše volite, ja sam pravile prazne).
Poređajte ih u podmazan pleh, sačekajte da nadodju nekoliko minuta, premažite ih umućenim jajem, a zatim ih pecite u zgrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata, zavisi od rerne.

Prijatno!

Vaša Mica.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa ...

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargar...

Pilav sa sosom od paradajza i sa piletinom

Danas za ručak napravite pilav sa sosom od paradajza i piletinom! Verujem da će se ljubiteljima kineske kuhinje dopasti ova pikantna porcija pilava. Ukus je znatno jači, nije kao običan pilav. Međutim nije teška kombinaija zbog toga što svih sastojaka ide o malo. Ja sam uživala u ovom obroku, a evo kako i vi možete spremiti ovo jelo. Vreme pripreme oko 45 minuta. Za dve osobe potrebno je:  Potrebni sastojci: pola šolje pirinča 3,5-4 šolje bujona glavica crnog luka 200gr pilećeg belog mesa so kašika ulja crvena paprika tucana pola šolje soka od paradajza kuvana šargarepa U šerpu uspite 2,5 šolje bujona i pola šolje opranog pirinča. Neka kuva 15 minuta, dok skoro sva voda ne ispari. Skinuti s vatre i poklopiti da stoji. Sitno iseckati glavicu crnog luka, preko posuti prstohvatom soli i dinstati sa jednom kašikom ulja. Nakon 10 minuta, dodajte malo bujona i malo po malo kako voda isparava dodavati još bujona 2,3 puta. (Pod "malo bujona...