Пређи на главни садржај

Krosani

Danas napravite krosane!


 Lisnati krosani koji se tope u ustima, puterastog ukusa. Pre par dana pravila sam ove malene krosane sestri za rođendan. Toliko su bile mekane i ukusne da nisu dočekali goste koji su kasnije stigli. Od kilograma brašna napravila sam 32 krosana, mada nisam imala u vidu da je to malo za toliko rodbine i prijatelja. Uživali smo u slatkim, odnosno slanim zalogajima uz laganu priču. Počastite i Vi svoju porodicu i prijatelje i napravite ove lepe krosane. Imajte u vidu da sam pravila više, manjih kiflica, a Vi ukoliko želite veće podelite ovu količinu na manje trouglova.


Vreme pripreme oko 2 sata
Za 32 krosana potrebno je:

 Potrebni sastojci:
  1. 1kg mekog brašna
  2. 1 kvasac (50gr)
  3. 2 kašike soli
  4. 1 kašičica šećera
  5. 5 kašika ulja
  6. 5 dl mleka
  7. 250gr margarina
  8. 1 jaje

Umlačite pola šolje mleko (nikako ne sme biti vruće) te u njega izdrobite kvasac, dodajte kašičicu sećera i kašiku brašna. Izmešajte i ostavite 5 minuta da nadođe.
Polovinu brašna, 2 kašike soli, ulje, preostalo mleko i nadošli kvasac izmešajte i lagano dodavajući preostalo brašno umesite mekano testo. Nakon toga ostaite da odmori oko 45 minuta na toplom (testo lagano premažem uljem kako se ne bi zalepilo za činiju i preko činije stavim kesu, jer zadržava više toplotu i lepo nadođe).

Nadošlo testo prebacite na pobrašnavljenu površinu, premesite ga te podelite na 5 juka (može i više, bude dosta lisnatije, međutim ja sam radila ovako). Svaku juku oblikujte oklagijom u krug (malo manji od debljine prsta). Poređajte ih jednu na drugu, a izmedju svake izrendajte ravnomerno  margarin (margarin sam držala na sobnoj temperaturi, a rendalicom se veoma lepo može odvojiti i rasporediti). Imajte u vidu da poslednji krug testa ne treba premazivati margarinom.
Sada spojeno testo razvijte u veliki krug kao na slici.
Podelite na 32 trougla.
I svaki trougao od kraja ka sredini uvijte i oblikujte u krosane (ukolike želite možete ih napraviti slatke, odnosno slane, sa nadevima koje najviše volite, ja sam pravile prazne).
Poređajte ih u podmazan pleh, sačekajte da nadodju nekoliko minuta, premažite ih umućenim jajem, a zatim ih pecite u zgrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata, zavisi od rerne.

Prijatno!

Vaša Mica.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu