Danas napravite krosane!
Lisnati krosani koji se tope u ustima, puterastog ukusa. Pre par dana pravila sam ove malene krosane sestri za rođendan. Toliko su bile mekane i ukusne da nisu dočekali goste koji su kasnije stigli. Od kilograma brašna napravila sam 32 krosana, mada nisam imala u vidu da je to malo za toliko rodbine i prijatelja. Uživali smo u slatkim, odnosno slanim zalogajima uz laganu priču. Počastite i Vi svoju porodicu i prijatelje i napravite ove lepe krosane. Imajte u vidu da sam pravila više, manjih kiflica, a Vi ukoliko želite veće podelite ovu količinu na manje trouglova.
Vreme pripreme oko 2 sata
Za 32 krosana potrebno je:
Potrebni sastojci:
- 1kg mekog brašna
- 1 kvasac (50gr)
- 2 kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 5 kašika ulja
- 5 dl mleka
- 250gr margarina
- 1 jaje
Umlačite pola šolje mleko (nikako ne sme biti vruće) te u njega izdrobite kvasac, dodajte kašičicu sećera i kašiku brašna. Izmešajte i ostavite 5 minuta da nadođe.
Polovinu brašna, 2 kašike soli, ulje, preostalo mleko i nadošli kvasac izmešajte i lagano dodavajući preostalo brašno umesite mekano testo. Nakon toga ostaite da odmori oko 45 minuta na toplom (testo lagano premažem uljem kako se ne bi zalepilo za činiju i preko činije stavim kesu, jer zadržava više toplotu i lepo nadođe).
Nadošlo testo prebacite na pobrašnavljenu površinu, premesite ga te podelite na 5 juka (može i više, bude dosta lisnatije, međutim ja sam radila ovako). Svaku juku oblikujte oklagijom u krug (malo manji od debljine prsta). Poređajte ih jednu na drugu, a izmedju svake izrendajte ravnomerno margarin (margarin sam držala na sobnoj temperaturi, a rendalicom se veoma lepo može odvojiti i rasporediti). Imajte u vidu da poslednji krug testa ne treba premazivati margarinom.
Sada spojeno testo razvijte u veliki krug kao na slici.
Podelite na 32 trougla.
I svaki trougao od kraja ka sredini uvijte i oblikujte u krosane (ukolike želite možete ih napraviti slatke, odnosno slane, sa nadevima koje najviše volite, ja sam pravile prazne).
Poređajte ih u podmazan pleh, sačekajte da nadodju nekoliko minuta, premažite ih umućenim jajem, a zatim ih pecite u zgrejanoj rerni na 250 stepeni oko pola sata, zavisi od rerne.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар