Napravite gomboce sa šljivama!
Mnogi vole ovu slasnu poslasticu, ali sam sigurna da ih baš nešto i ne gotive oni koji ih spremaju. Jeste da proces izrade gomboca traje dugo, ali se trud isplati.
Većina se opredeljuje za kupovinu smrznutih gomboca i samo završe njihovo spremanje.
Većina se opredeljuje za kupovinu smrznutih gomboca i samo završe njihovo spremanje.
Ukoliko ih spremate za one koje volite i to radite s ljubavlju, ništa od ove pripreme neće za vas predstavljati problem. Za one koji ne znaju na koji način se spremaju ove knedle, ali i za nove domaćine i domaćice spremila sam ovaj recept koji možete postupno u slikama pogledati nadalje u tekstu.
Ovaj preliv, koji možete videti na slikama, je tajni recept porodice mog momka, koji ga obožavaju. Ovom prilikom ga delim sa vama.
Najlepše je nešto praviti za one koji sa uživanjem jedu vaše specijalitete, napravite i vi za vaše voljene senzaciju.
Vreme pripreme oko 4 sata (individualno).
Za 21 gombocu potrebno je:
Potrebni sastojci:
- Za testo:
- 6 većih krompira
- oko 0,5kg brašna t-400
- pola kašičice praška za pecivo
- 2 jajeta
- 20gr maslaca
- malo soli
- Za nadev i pred kraj:
- 21 šljiva
- 300gr prezli
- 300gr šećera
- kašika masti (maslaca ili ulja)
- Preliv:
- 250gr prezli
- 250gr šećera
- mala čaša kisele pavlake
- 2 šolje mleka
Testo:
6 krompira oljuštiti i skuvati. Izgnječiti ih zajedno sa maslacom i ostaviti da se malo prohladi, da možete da umesite testo.
U prohlađen, ispasiran krompir stavite malo praška za pecivo, 2 jajeta, malo soli i brašno dodavajte po potrebi. Testo treba da bude mekano, ali kompaktno.
Testo ostavite malo da odmori, dok za to vreme pripremate šljive. Operite ih i ogulite (nije ih neophodno guliti, ali je ukusnije).
Oblikovanje gomboca:
Malo brašna pospite na ruke, kako se testo ne bi lepilo. Šakom zahvatite malo testa i oblikujte deblji krug.
Na sredinu postavite šljivu.
Zatim krajevima testa preklopite šljivu i spojite testo.
Oblikujte knedlu tako što ćete je kružnim pokretima između šaka spojiti. Treba da izgleda kao na sledećoj slici. Napravite na isti način preostale, a dok to radite: veći lonac sipajte pun vode i stavite da prokuva.
Kuvanje gomboca:
U prouvanu vodu ubacite lagano knedle (možete uz pomoć kašike).
Voda treba da kuva, kada se knedle dignu gore (potrebno je nekih 15-ak minuta) sklonite ih sa ringle i vadite u cetku.
Priprema prezli:
Istopite kašiku masti.
Sipajte 300gr prezli i kratko ih propržite, mešajte konstantno (5minuta). Kada ovako dobiju boju (pazite da ne zagori), sklonite sa ringle i sipajte 300gr šećera i sjedinite. Završnica:
Uvaljajte jednu po jednu knedlu u prezle i ređajte na tacnu.
Preliv:
(S obzirom da mi je ostalo pripremljenih prezli, ja sam preliv pravila od toga, ukoliko vam ne ostane postupak pripreme je sledeći:)
Na kašici masti kratko propržite prezle, dodajte šećer i pavlaku. Sve dobro sjedinite te postepeno ulijte mleko, dok ne dobijete glatku smesu (kao za palačinke). Kuvajte 5 minuta i preliv je gotov.
Možete ga služiti i hladnog, veoma je ukusan.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар