Пређи на главни садржај

Gomboce sa šljivama-knedle sa šljivama



Napravite gomboce sa šljivama!


Mnogi vole ovu slasnu poslasticu, ali sam sigurna da ih baš nešto i ne gotive oni koji ih spremaju. Jeste da proces izrade gomboca traje dugo, ali se trud isplati.
Većina se opredeljuje za kupovinu smrznutih gomboca i samo završe njihovo spremanje.

Ukoliko ih spremate za one koje volite i to radite s ljubavlju, ništa od ove pripreme neće za vas predstavljati problem. Za one koji ne znaju na koji način se spremaju ove knedle, ali i za nove domaćine i domaćice spremila sam ovaj recept koji možete postupno u slikama pogledati nadalje u tekstu.

Ovaj preliv, koji možete videti na slikama, je tajni recept porodice mog momka, koji ga obožavaju. Ovom prilikom ga delim sa vama.

Najlepše je nešto praviti za one koji sa uživanjem jedu vaše specijalitete, napravite i vi za vaše voljene senzaciju.


Vreme pripreme oko 4 sata (individualno). 
Za 21 gombocu potrebno je:

  Potrebni sastojci:
  •  Za testo:
    1. 6 većih krompira
    2. oko 0,5kg brašna t-400
    3. pola kašičice praška za pecivo
    4. 2 jajeta
    5. 20gr maslaca
    6. malo soli 
  • Za nadev i pred kraj:
    1. 21 šljiva
    2. 300gr prezli
    3. 300gr šećera 
    4. kašika masti (maslaca ili ulja)
  • Preliv:
    1.  250gr prezli
    2. 250gr šećera
    3. mala čaša kisele pavlake
    4. 2 šolje mleka

Testo:
 6 krompira oljuštiti i skuvati. Izgnječiti ih zajedno sa maslacom i ostaviti da se malo prohladi, da možete da umesite testo.
U prohlađen, ispasiran krompir stavite malo praška za pecivo, 2 jajeta, malo soli i brašno dodavajte po potrebi. Testo treba da bude mekano, ali kompaktno.
Testo ostavite malo da odmori, dok za to vreme pripremate šljive. Operite ih i ogulite (nije ih neophodno guliti, ali je ukusnije).

Oblikovanje gomboca:
Malo brašna pospite na ruke, kako se testo ne bi lepilo. Šakom zahvatite malo testa i oblikujte deblji krug.
Na sredinu postavite šljivu.
Zatim krajevima testa preklopite šljivu i spojite testo.
Oblikujte knedlu tako što ćete je kružnim pokretima između šaka spojiti. Treba da izgleda kao na sledećoj slici.
Napravite na isti način preostale, a dok to radite: veći lonac sipajte pun vode i stavite da prokuva.

Kuvanje gomboca:
U prouvanu vodu ubacite lagano knedle (možete uz pomoć kašike).
Voda treba da kuva, kada se knedle dignu gore (potrebno je nekih 15-ak minuta) sklonite ih sa ringle i vadite u cetku.

Priprema prezli:
Istopite kašiku masti.
Sipajte 300gr prezli i kratko ih propržite, mešajte konstantno (5minuta).
Kada ovako dobiju boju (pazite da ne zagori), sklonite sa ringle i sipajte 300gr šećera i sjedinite.
Završnica:
Uvaljajte jednu po jednu knedlu u prezle i ređajte na tacnu.

Preliv:
(S obzirom da mi je ostalo pripremljenih prezli, ja sam preliv pravila od toga, ukoliko vam ne ostane postupak pripreme je sledeći:)

Na kašici masti kratko propržite prezle, dodajte šećer i pavlaku. Sve dobro sjedinite te postepeno ulijte mleko, dok ne dobijete glatku smesu (kao za palačinke). Kuvajte 5 minuta i preliv je gotov.
Možete ga služiti i hladnog, veoma je ukusan.
Prijatno!

Vaša Mica.








Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I