Пређи на главни садржај

Gurmanski ustipci



Napravite gurmanske uštipke!

Neverovatno gurmanski. Prošle godine spremala sam nam za ručak ove predivne gurmanske uštipke. Međutim nisam okačila recept za iste. Prilikom pretrage starijih slika pronašla sam i ove. Setim se, mogla sam ove ukusne gurmanske uštipke da pripremam sutra za ručak. Kako biste i vi napravili nešto drugačije, a preukusno, pišem vam u nastavku recept za njih.



Vreme pripreme 45 minuta. 
Za 4 osobe potrebno je:
  

Potrebni sastojci:
  1.  glavica crnog luka;
  2.  60-70gr slanine;
  3. šargarepa;
  4. 300gr mlevenog telećeg mesa;
  5. ljuta papričica;
  6. kašičica soli;
  7. biber;
  8. bosiljak;
  9. peršun;
  10. vlašac;
  11. kašičica sode bikarbone
  • premaz:
  1. krem sir, kajmak ili trouglasti sir.

Iseckajte sitno 1 glavicu luka, 60-70gr slanine takođe isecite ali nemojte previše sitno i stavite zajedno sa lukom da se dinsta na laganoj vatri. Očistite jednu šargarepu, sitno je narežite i nju dodajte da se dinsta. Nakon 10 minuta dodati pola šolje vode i pustiti da voda ispari. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Mleveno teleće meso stavite u činiju i dodajte mu smesu koju ste prethodno izdinstali i ohladili, ako volite možete sitno naseckati i ljutu papričicu i dodati, zatim kašičicu soli, malo bibera, malo bosiljka, peršun i vlašac. 
U pola šoljice vode razmutite kašičicu sode bikarbone i dodajte mesu. Sad smesu umesiti, lagano, dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Činiju poklopiti folijom i ostaviti da prenoći.

Šakom odvojiti meso na providnu foliju, preko mesa stavite još jednu foliju te oklagijom rastanjite meso u krug.
Skinuti odozgo foliju te meso premazati krem sirom ili kajmakom (ili u mom slučaju, trouglastim sirom).




Uz pomoć folije preklopite meso prvo jednu stranu, zatim drugu. Tako i preostale dve strane.


Preklopiti na pola i dobili ste uštipak.

Peći u rerni ili u tavi, kako god želite. Ja sam moje pekla u rerni, oko 30vminuta. Dobro pazite da vam ne zagore.
Meso je kompaktno i veoma ukusno.

Prijatno!


Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu