Napravite kifle sa salom!
Nekada su češće žene pravile kifle od sala. Kada je svinjokolj najčešće su se tada ljudi sladili ovim slatkim kiflama. I zaista ovako pripremljene kifle su fenomenalne.
U susret svinjokolju pišem vam recepte kako biste spremili veoma ukusan dezert uz pomoć sala. Možda nekima ovo zvuči čudno, ali verujte nama koji smo okusili ovakvu vrstu kifla da su zaista predivne. Mekane, site, velike i slasne. Uživajte dragi moji.
Vreme pripreme oko sat i po vremena (individualno).
Za oko 20 kifla potrebno je:
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 1kg mekog brašna;
- 1 litar mlakog mleka;
- jedan sveži kvasac;
- kašičica šećera;
- kašičica soli;
- 1dl ulja.
Ostali sastojci:
- 20gr svežeg sala (ili otkravljenog);
- pekmez od kajsija;
- 2 žumanca.
Testo pripremite kao za redovne kifle. Odnosno u mlako mleko izmrvite kvasac, sipajte kašičicu šećera, kašiku brašna. Sve dobro sjedinite i ostavite da odstoji 5 minuta. Nakon toga dodajte ulje, so i postepeno brašno. Umesite mekano testo. Stavite ga u činiju, prekrijte i ostavite da odstoji 30 do 45 minuta.
Testo je nadošlo.
Pobrašnavite površinu, izvadite testo i razvijte u pravougaonik.
Pripremite salo i lagano prekrijte površinu razvučenog testa.
Nakon toga preklopite jednu stranu testa do pola.
Premažite je salom, zatim drugi deo preklopite i premažite salom, kao na slikama koje slede.
Zatim preklopite gornji deo i premažite i donjim delom samo preklopite testo.
Prekrijte krpom testo i ostavite da odstoji oko pola sata.
Nakon pola sata, testo je nadošlo, otkrijemo ga i razvučemo u pravougaonik uz pomoć oklagije.
Nakon toga oblikujte kifle (seći kocke, filovati pekmezom od kajsije, zaklopiti i ređati u tepsiju, ja sam pekla na pek papiru).
Premažite kifle razmućenim žumancima i peći u rerni na 180C oko 20 minuta.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар