Napravite medenu!
Porodično se u našoj kući priprema ovaj kolač. Mi je zovemo medena, jer je slatka i kore se pripremaju od domaćeg livadskog meda.
Ovaj kolač je omiljena poslastica mog tate, zaista joj nikada ne može odoleti. Primetila sam da na internetu nema ovog recepta, zbog toga sam najviše i odlučila da ga vama, dragi moji, predstavim ovde.
Ukoliko volite griz, verujem da ćete tek uživati u medenoj. U daljem tekstu vam pišem recept i unapred se izvinjavam na ne baš tako lepim slikama tokom pripreme ovog kolača. Ziasta sam mnogo žurila, ali ću slike postaviti kako biste imali uvid o tome kako tok pripreme izgeda i da li ste na pravom putu.
Želim vam sladak dan i prijatan obrok.
Vreme pripreme oko sat i po vremena (individualno).
Potrebni sastojci:
- Za koru:
- 3 jaja;
- Jedna šolja šećera (ona veća za čaj);
- 5 kašika meda;
- 1 kašika masti (ne preporučuje se ulje kao zamena);
- 3 kašike hladnog meka;
- Prašak za pecivo;
- Kašičica sode bikarbone;
- Brašno po potrebi (ja sam utrošila 800grama, oko 30 kašika brašna).
- Fil:
- 12 kašika griza;
- 1 litra mleka;
- 200gr margarina za kolače;
- 6 kašika šećera.
- Glazura:
- Jedna čokolada za kuvanje;
- 50gr margarina za kolače.
Kore:
Ulupajte jaja i šećer, zatim dodajte ostale sastojke za koru, sve sem brašna i sjedinite. Postepeno dodavajte brašno i umesite testo koje treba da izgleda kao na sledećoj slici.
Podelite testo na 4 jednake juke. Pobrašnavite površinu i razvijte svaku juku u pravuogaonik (ovaj deo radim na tepsiji ili na papiru za pečenje, jer je skoro nemoguće prebaciti koru).
Podelite testo na 4 jednake juke. Pobrašnavite površinu i razvijte svaku juku u pravuogaonik (ovaj deo radim na tepsiji ili na papiru za pečenje, jer je skoro nemoguće prebaciti koru).
Peći koru u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta, pazite da ne zagori.
Nakon što ste ispekli sve 4 kore pripremite fil.
Fil:
Napravite griz, pošećerite i sklonite sa vatre. Dodajte kocku margarina za kolače i sjedinite smesu. Možete filovati i kada se ohladi, ali ja radim dok je smesa još mlaka jer mi je lakše da razvučem.
Ređanje:
Postavite jednu koru, odozgo stavite 1/3 fila i razvucite po površini.
Postavite sledeću koru i ponovite postupak do kraja. Poslednju koru pritisnite.
Glazura:
Istopite čokoladu za kuvanje na pari sa malo margarina za kolače i ravnomerno prelijte preko kolača.
Ostavite u frizideru na par sati da se kolač ohladi i odstranite krajeve kako bi kolač dobio željeni izgled. (Ukoliko ne stigne da se ohladi, kao što je to kod nas slučaj, nek vam je prijatno :) )
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар