Пређи на главни садржај

Medeni kolač


Napravite medenu!

 Porodično se u našoj kući priprema ovaj kolač. Mi je zovemo medena, jer je slatka i kore se pripremaju od domaćeg livadskog meda.
Ovaj kolač je omiljena poslastica mog tate, zaista joj nikada ne može odoleti. Primetila sam da na internetu nema ovog recepta, zbog toga sam najviše i odlučila da ga vama, dragi moji, predstavim ovde.
Ukoliko volite griz, verujem da ćete tek uživati u medenoj. U daljem tekstu vam pišem recept i unapred se izvinjavam na ne baš tako lepim slikama tokom pripreme ovog kolača. Ziasta sam mnogo žurila, ali ću slike postaviti kako biste imali uvid o tome kako tok pripreme izgeda i da li ste na pravom putu.
Želim vam sladak dan i prijatan obrok.



Vreme pripreme oko sat i po vremena (individualno). 


Potrebni sastojci:
  • Za koru:
  1. 3 jaja;
  2. Jedna šolja šećera (ona veća za čaj);
  3. 5 kašika meda;
  4. 1 kašika masti (ne preporučuje se ulje kao zamena);
  5. 3 kašike hladnog meka;
  6. Prašak za pecivo;
  7. Kašičica sode bikarbone;
  8. Brašno po potrebi (ja sam utrošila 800grama, oko 30 kašika brašna).
  • Fil:
  1. 12 kašika griza;
  2. 1 litra mleka;
  3. 200gr margarina za kolače;
  4. 6 kašika šećera.
  • Glazura:
  1. Jedna čokolada za kuvanje;
  2. 50gr margarina za kolače.

Kore:
Ulupajte jaja i šećer, zatim dodajte ostale sastojke za koru, sve sem brašna i sjedinite. Postepeno dodavajte brašno i umesite testo koje treba da izgleda kao na sledećoj slici.
Podelite testo na 4 jednake juke. Pobrašnavite površinu i razvijte svaku juku u pravuogaonik (ovaj deo radim na tepsiji ili na papiru za pečenje, jer je skoro nemoguće prebaciti koru).
Peći koru u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta, pazite da ne zagori.
Nakon što ste ispekli sve 4 kore pripremite fil.

Fil:
Napravite griz, pošećerite i sklonite sa vatre. Dodajte kocku margarina za kolače i sjedinite smesu. Možete filovati i kada se ohladi, ali ja radim dok je smesa još mlaka jer mi je lakše da razvučem.

Ređanje:
Postavite jednu koru, odozgo stavite 1/3 fila i razvucite po površini.

Postavite sledeću koru i ponovite postupak do kraja. Poslednju koru pritisnite.
Glazura:
Istopite čokoladu za kuvanje na pari sa malo margarina za kolače i ravnomerno prelijte preko kolača.
Ostavite u frizideru na par sati da se kolač ohladi i odstranite krajeve kako bi kolač dobio željeni izgled. (Ukoliko ne stigne da se ohladi, kao što je to kod nas slučaj, nek vam je prijatno :) )



Prijatno!


Vaša Mica.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I