Пређи на главни садржај

Medeni kolač


Napravite medenu!

 Porodično se u našoj kući priprema ovaj kolač. Mi je zovemo medena, jer je slatka i kore se pripremaju od domaćeg livadskog meda.
Ovaj kolač je omiljena poslastica mog tate, zaista joj nikada ne može odoleti. Primetila sam da na internetu nema ovog recepta, zbog toga sam najviše i odlučila da ga vama, dragi moji, predstavim ovde.
Ukoliko volite griz, verujem da ćete tek uživati u medenoj. U daljem tekstu vam pišem recept i unapred se izvinjavam na ne baš tako lepim slikama tokom pripreme ovog kolača. Ziasta sam mnogo žurila, ali ću slike postaviti kako biste imali uvid o tome kako tok pripreme izgeda i da li ste na pravom putu.
Želim vam sladak dan i prijatan obrok.



Vreme pripreme oko sat i po vremena (individualno). 


Potrebni sastojci:
  • Za koru:
  1. 3 jaja;
  2. Jedna šolja šećera (ona veća za čaj);
  3. 5 kašika meda;
  4. 1 kašika masti (ne preporučuje se ulje kao zamena);
  5. 3 kašike hladnog meka;
  6. Prašak za pecivo;
  7. Kašičica sode bikarbone;
  8. Brašno po potrebi (ja sam utrošila 800grama, oko 30 kašika brašna).
  • Fil:
  1. 12 kašika griza;
  2. 1 litra mleka;
  3. 200gr margarina za kolače;
  4. 6 kašika šećera.
  • Glazura:
  1. Jedna čokolada za kuvanje;
  2. 50gr margarina za kolače.

Kore:
Ulupajte jaja i šećer, zatim dodajte ostale sastojke za koru, sve sem brašna i sjedinite. Postepeno dodavajte brašno i umesite testo koje treba da izgleda kao na sledećoj slici.
Podelite testo na 4 jednake juke. Pobrašnavite površinu i razvijte svaku juku u pravuogaonik (ovaj deo radim na tepsiji ili na papiru za pečenje, jer je skoro nemoguće prebaciti koru).
Peći koru u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta, pazite da ne zagori.
Nakon što ste ispekli sve 4 kore pripremite fil.

Fil:
Napravite griz, pošećerite i sklonite sa vatre. Dodajte kocku margarina za kolače i sjedinite smesu. Možete filovati i kada se ohladi, ali ja radim dok je smesa još mlaka jer mi je lakše da razvučem.

Ređanje:
Postavite jednu koru, odozgo stavite 1/3 fila i razvucite po površini.

Postavite sledeću koru i ponovite postupak do kraja. Poslednju koru pritisnite.
Glazura:
Istopite čokoladu za kuvanje na pari sa malo margarina za kolače i ravnomerno prelijte preko kolača.
Ostavite u frizideru na par sati da se kolač ohladi i odstranite krajeve kako bi kolač dobio željeni izgled. (Ukoliko ne stigne da se ohladi, kao što je to kod nas slučaj, nek vam je prijatno :) )



Prijatno!


Vaša Mica.





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu