Пређи на главни садржај

Bela čorba

 Danas napravite pileću belu čorbu sa povrćem!

 Ne pravim toliko često čorbe, češće se opredeljujem za lagane pileće supice. Međutim, danas sam želela da spremim moju belu čorbu. Kažem moju, jer nisam ni po kakvom tuđem receptu koncipirala ovaj lagano kremasti ukus. Ukućani su se oduševili i smazali su je uz slast, a ja vam u nastavku teksta pišem kako da dođete do ovog ukusa.


                                                                           Vreme pripreme 1 sat.

 Potrebni sastojci:
  1. 1 pileći batak
  2. 1 glavica crvenog luka
  3. 2 veće šargarepe
  4. 1 veći krompir
  5. mešavina povrća za đuveč
  6. 50gr putera
  7. malo brašna za zapršku
  8.  so
  9. vegeta
  10. biber
  11. peršun
  12. lovorov list
  13. ruzmarin
  14. bosiljak


Napuniti šerpu vodom i staviti batak i so. Kada voda provri odstranite penu i smanjite vatru. Ubaciti jednu glavicu crvenog luka (kao kod supe celu glavicu luka), narezanu šargarepu, na kocke iseckan krompir i začinite, po ukusu, vegetom, biberom, peršunom, lovorovim listom, ruzmarinom i bosiljkom i ostaviti da se krčka 45min.
Zatim izvaditi lovorov list, luk i batak. Dodajte zlatnu mešavinu povrća ili mešavinu za djuveč, koju god želite.
Odstranite kosti i kožicu sa bataka, te meso sitno naseckajte i vratite u čorbu. Napravimo zapršku.
50gr otopljenog putera sjedinite sa brašnom i propržite kratko. Dodajte zapršku u čorbu, uz lagano mešanje.
Kuvajte još 5-10 minuta i poslužite.


Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I