Пређи на главни садржај

Bela čorba

 Danas napravite pileću belu čorbu sa povrćem!

 Ne pravim toliko često čorbe, češće se opredeljujem za lagane pileće supice. Međutim, danas sam želela da spremim moju belu čorbu. Kažem moju, jer nisam ni po kakvom tuđem receptu koncipirala ovaj lagano kremasti ukus. Ukućani su se oduševili i smazali su je uz slast, a ja vam u nastavku teksta pišem kako da dođete do ovog ukusa.


                                                                           Vreme pripreme 1 sat.

 Potrebni sastojci:
  1. 1 pileći batak
  2. 1 glavica crvenog luka
  3. 2 veće šargarepe
  4. 1 veći krompir
  5. mešavina povrća za đuveč
  6. 50gr putera
  7. malo brašna za zapršku
  8.  so
  9. vegeta
  10. biber
  11. peršun
  12. lovorov list
  13. ruzmarin
  14. bosiljak


Napuniti šerpu vodom i staviti batak i so. Kada voda provri odstranite penu i smanjite vatru. Ubaciti jednu glavicu crvenog luka (kao kod supe celu glavicu luka), narezanu šargarepu, na kocke iseckan krompir i začinite, po ukusu, vegetom, biberom, peršunom, lovorovim listom, ruzmarinom i bosiljkom i ostaviti da se krčka 45min.
Zatim izvaditi lovorov list, luk i batak. Dodajte zlatnu mešavinu povrća ili mešavinu za djuveč, koju god želite.
Odstranite kosti i kožicu sa bataka, te meso sitno naseckajte i vratite u čorbu. Napravimo zapršku.
50gr otopljenog putera sjedinite sa brašnom i propržite kratko. Dodajte zapršku u čorbu, uz lagano mešanje.
Kuvajte još 5-10 minuta i poslužite.


Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu