Danas napravite domaći, mladi sir!
Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom.
Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama.
Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira.
Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom.
Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama.
Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira.
Potrebni sastojci:
- 6l domaćeg, kravljeg mleka
- pola kašike soli (po ukusu)
- 1 kesica limuntusa
Nagovestila sam vam već da sam sir pravila od mleka koje je bilo ukiseljeno, odnosno pokvareno. To je jedna od mogućnosti koja se pred vas postavlja kao odgovor na pitanje "šta uraditi sa pokvarenim mlekom".
Ulijte mleko u veću šerpu i dobro ga zagrejte (ne treba da prokuva,a ne sme da bude ni mlako, proverite prstom toplotu) i zatim ga posolite (po ukusu, zavisno od toga kakav sir volite) i uspite kesicu limuntusa, te dobro promešajte varjačom. Kao što sam već napred napisala, najbolje je da to uradite uveče kako bi sir mogao da "odmara" preko noći.
Poklopite šerpu i ostavite na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Ujutru procedite pomoću kuhinjske krpe ili slično, kako biste odvojili sir i surutku.
Kada se dobro iscedi možete sir prebaciti u veću cediljku kako bi se u potpunosti osušio. Zatim stavite sir u činiju i možete uživati u njemu.Ova surutka je veoma korisna, nemojte je prosuti, već je dobro iskoristite.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар