Danas napravite spanać!
Kao prilog uz glavno jelo na Vašem tanjiru neka se nađe spanać. Bogat gvožđem i ostalim vitaminima prava je poslastica za Vaš organizam.
Što se tiče mog ličnog izbora, ja spanać jedem kao glavno jelo, ne treba mi ništa pored njega. Veoma je ukusan, a beli luk mu daje odličan i miris i ukus. Ukoliko još uvek niste pravili spanać na ovaj način, dalje u prilogu možete pogledati i kako to možete učiniti.
Mnogi mešaju spanać i blitvu, naravno postoji sličnost, ali su po meni ove dve biljke veoma različite. Ukus je sličan, ali je spanać mekši. Blitva ima duže, krupnije i jače listove, a njena glavna stabljika je značajnija u odnosu na onu koju ima spanać.
Kada budete pravili spanać, potrudite se da ga kupite kao svež, a ne iz zamrzivača.
Veoma je važno da znate da ovo jelo ne smete podgrevati, jer se onda stvaraju toksini.
Vreme pripreme 15 minuta.
Za četiri osoba potrebno je:
Potrebni sastojci:
- 0,5kg svežeg spanaća
- so
- dve kašike brašna
- 1 čen belog luka
- dve kašike ulja
- šolja i po mleka (200-300ml)
Dobro operite spanać pod mlazom vode i stavite u veću šerpu da se kuva u vodi. Nakon što prokuva, pa još neka 2-3 minuta primetićete da su listovi svenuli i onda ga procedite od vode (kroz veću cetku) i odstranite sav višak vode iz spanaća. Stavite ga na dasku za sečenje i velikim nožem ga sitno isecite, zatim dobro posolite. Očistite čen belog luka i sitno iseckajte te ga pomešajte sa spanaćem.
Zatim pripremite zapršku u šerpici. Na ulju propržite malo brašno, do blago žućkaste boje te dodajte mleko lagano mešajući. Ubacite i spanać te sve dobro sjedinite. Ukoliko je gusto slobodno dodajte još mleka. Neka krčka 3-4 minuta i zatim možete da ga poslužite.
Obratite pažnju da li ste dovoljno posolili, jer bude bezukusno ukoliko fali soli.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар