Пређи на главни садржај

Spanać

Danas napravite spanać!


Kao prilog uz glavno jelo na Vašem tanjiru neka se nađe spanać. Bogat gvožđem i ostalim vitaminima prava je poslastica za Vaš organizam.
Što se tiče mog ličnog izbora, ja spanać jedem kao glavno jelo, ne treba mi ništa pored njega. Veoma je ukusan, a beli luk mu daje odličan i miris i ukus. Ukoliko još uvek niste pravili spanać na ovaj način, dalje u prilogu možete pogledati i kako to možete učiniti.
Mnogi mešaju spanać i blitvu, naravno postoji sličnost, ali su po meni ove dve biljke veoma različite. Ukus je sličan, ali je spanać mekši. Blitva ima duže, krupnije i jače listove, a njena glavna stabljika je značajnija u odnosu na onu koju ima spanać.
Kada budete pravili spanać, potrudite se da ga kupite kao svež, a ne iz zamrzivača.
Veoma je važno da znate da ovo jelo ne smete podgrevati, jer se onda stvaraju toksini.


Vreme pripreme 15 minuta. 
Za četiri osoba potrebno je:
Potrebni sastojci:
  1. 0,5kg svežeg spanaća
  2. so
  3. dve kašike brašna
  4. 1 čen belog luka
  5. dve kašike ulja
  6. šolja i po mleka (200-300ml)

Dobro operite spanać pod mlazom vode i stavite u veću šerpu da se kuva u vodi. Nakon što prokuva, pa još neka 2-3 minuta primetićete da su listovi svenuli i onda ga procedite od vode (kroz veću cetku) i odstranite sav višak vode iz spanaća. Stavite ga na dasku za sečenje i velikim nožem ga sitno isecite, zatim dobro posolite. Očistite čen belog luka i sitno iseckajte te ga pomešajte sa spanaćem.
Zatim pripremite zapršku u šerpici. Na ulju propržite malo brašno, do blago žućkaste boje te dodajte mleko lagano mešajući. Ubacite i spanać te sve dobro sjedinite. Ukoliko je gusto slobodno dodajte još mleka. Neka krčka 3-4 minuta i zatim možete da ga poslužite. 
Obratite pažnju da li ste dovoljno posolili, jer bude bezukusno ukoliko fali soli.


Prijatno!


Vaša Mica.

   

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu