Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!
Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:
Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb.
Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac.
Iskreno, meni je bilo potrebno mnogo neuspelih pokušaja pečenja hleba bez kvasca, a da on ispadne kako treba. Kako to mislim? Mislim na situaciju kada pečem hleb sat i 15 minuta i prvo što vidm je to da on uopšte nije nadošao, zatim kada ga, nakon što se prohladio, presečem primetim da je i dalje naizgled neispečen. Zatim sam čitanjem na internetu i vežbom shvatila kako da ga pravilno ispečem i kako da ostvarim puni ukus ovog neverovatnog hleba. Što možete pogledati u ovom receptu koji sledi.
A pre nego što pređemo na recept važno je da znate da se heljdino brašno ne sme mešati sa kukuruznim i da se heljda stavlja izuzetno malo u testo, oko dve do tri kašike i ona čini hleb vlažnim.
Prepustite se u ostale kombinacije i srećno Vam želim.
Vreme pripreme 2 sata.
Potrebni sastojci:
- 1 prašak za pecivo (ili soda bikarbona i isceđena kašika limunovog soka)
- 2 šolje mlake vode
- kašičica soli
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike heljdinog brašna
- 4 šolje speltinog brašna
- kašika mlevenog lana
U činiju sipajte dve šolje mlake vode, 2 kašike maslinovog ulja i so. U drugoj činiji pomešajte brašna, lan i prašak za pecivo, zatim ovu mešavinu lagano dodavajte u prvu činiju sa vodom i mešajte lagano. Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite (ja sam to sve radila kašikom) tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.
Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom (možete ga i prekriti sa par krpa) oko 30 minuta.
Dobro pobrašnavite radnu površinu (Za to sam koristila speltino brašno) i prebacite na to testo. Istrljajte ruke brašnom te prebacite i ostatak iz činije.
Sad razvijte lagano testo i umotajte ga u rolnu (lepiće Vam se za radnu površinu tako da je neophodno dobro je posuti brašnom) i prebacite u tepsiju koju ste prethodno namazali uljem. Zasecite nožem hleb na rebra, lagano površinski i poprskajte ga mlakom vodom. Prekrite ga aluminijumskom folijom tako da nema prostora da vazduh izlazi iy tepsije. Stavite rernu da se zagreva na 200C, a za to vreme neka hleb odstoji 10minuta.
Ubacite ga u rernu na pečenje. Nakon pola sata smete da otvorite rernu i da otkrijete hleb. Na 200C pekla sam 1 sat i 20 minuta.
Izvadite ga iz rerne i iz tepsije (s obzirom da je bio nauljen veoma lako se vadi) te ga prebacite u krpu. Obmotajte ga krpom i ostavite da se ohladi. (kada stoji u krpi postaje mekan, proverite i sami). Tek nakon što se dobro ohladi možete ga seći. (U suprotnom će se vratiti u testo, kao i svi hlebovi).
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар