Пређи на главни садржај

Spanać

Danas napravite spanać!


Kao prilog uz glavno jelo na Vašem tanjiru neka se nađe spanać. Bogat gvožđem i ostalim vitaminima prava je poslastica za Vaš organizam.
Što se tiče mog ličnog izbora, ja spanać jedem kao glavno jelo, ne treba mi ništa pored njega. Veoma je ukusan, a beli luk mu daje odličan i miris i ukus. Ukoliko još uvek niste pravili spanać na ovaj način, dalje u prilogu možete pogledati i kako to možete učiniti.
Mnogi mešaju spanać i blitvu, naravno postoji sličnost, ali su po meni ove dve biljke veoma različite. Ukus je sličan, ali je spanać mekši. Blitva ima duže, krupnije i jače listove, a njena glavna stabljika je značajnija u odnosu na onu koju ima spanać.
Kada budete pravili spanać, potrudite se da ga kupite kao svež, a ne iz zamrzivača.
Veoma je važno da znate da ovo jelo ne smete podgrevati, jer se onda stvaraju toksini.


Vreme pripreme 15 minuta. 
Za četiri osoba potrebno je:
Potrebni sastojci:
  1. 0,5kg svežeg spanaća
  2. so
  3. dve kašike brašna
  4. 1 čen belog luka
  5. dve kašike ulja
  6. šolja i po mleka (200-300ml)

Dobro operite spanać pod mlazom vode i stavite u veću šerpu da se kuva u vodi. Nakon što prokuva, pa još neka 2-3 minuta primetićete da su listovi svenuli i onda ga procedite od vode (kroz veću cetku) i odstranite sav višak vode iz spanaća. Stavite ga na dasku za sečenje i velikim nožem ga sitno isecite, zatim dobro posolite. Očistite čen belog luka i sitno iseckajte te ga pomešajte sa spanaćem.
Zatim pripremite zapršku u šerpici. Na ulju propržite malo brašno, do blago žućkaste boje te dodajte mleko lagano mešajući. Ubacite i spanać te sve dobro sjedinite. Ukoliko je gusto slobodno dodajte još mleka. Neka krčka 3-4 minuta i zatim možete da ga poslužite. 
Obratite pažnju da li ste dovoljno posolili, jer bude bezukusno ukoliko fali soli.


Prijatno!


Vaša Mica.

   

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa ...

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargar...

Pilav sa sosom od paradajza i sa piletinom

Danas za ručak napravite pilav sa sosom od paradajza i piletinom! Verujem da će se ljubiteljima kineske kuhinje dopasti ova pikantna porcija pilava. Ukus je znatno jači, nije kao običan pilav. Međutim nije teška kombinaija zbog toga što svih sastojaka ide o malo. Ja sam uživala u ovom obroku, a evo kako i vi možete spremiti ovo jelo. Vreme pripreme oko 45 minuta. Za dve osobe potrebno je:  Potrebni sastojci: pola šolje pirinča 3,5-4 šolje bujona glavica crnog luka 200gr pilećeg belog mesa so kašika ulja crvena paprika tucana pola šolje soka od paradajza kuvana šargarepa U šerpu uspite 2,5 šolje bujona i pola šolje opranog pirinča. Neka kuva 15 minuta, dok skoro sva voda ne ispari. Skinuti s vatre i poklopiti da stoji. Sitno iseckati glavicu crnog luka, preko posuti prstohvatom soli i dinstati sa jednom kašikom ulja. Nakon 10 minuta, dodajte malo bujona i malo po malo kako voda isparava dodavati još bujona 2,3 puta. (Pod "malo bujona...