Пређи на главни садржај

Spanać

Danas napravite spanać!


Kao prilog uz glavno jelo na Vašem tanjiru neka se nađe spanać. Bogat gvožđem i ostalim vitaminima prava je poslastica za Vaš organizam.
Što se tiče mog ličnog izbora, ja spanać jedem kao glavno jelo, ne treba mi ništa pored njega. Veoma je ukusan, a beli luk mu daje odličan i miris i ukus. Ukoliko još uvek niste pravili spanać na ovaj način, dalje u prilogu možete pogledati i kako to možete učiniti.
Mnogi mešaju spanać i blitvu, naravno postoji sličnost, ali su po meni ove dve biljke veoma različite. Ukus je sličan, ali je spanać mekši. Blitva ima duže, krupnije i jače listove, a njena glavna stabljika je značajnija u odnosu na onu koju ima spanać.
Kada budete pravili spanać, potrudite se da ga kupite kao svež, a ne iz zamrzivača.
Veoma je važno da znate da ovo jelo ne smete podgrevati, jer se onda stvaraju toksini.


Vreme pripreme 15 minuta. 
Za četiri osoba potrebno je:
Potrebni sastojci:
  1. 0,5kg svežeg spanaća
  2. so
  3. dve kašike brašna
  4. 1 čen belog luka
  5. dve kašike ulja
  6. šolja i po mleka (200-300ml)

Dobro operite spanać pod mlazom vode i stavite u veću šerpu da se kuva u vodi. Nakon što prokuva, pa još neka 2-3 minuta primetićete da su listovi svenuli i onda ga procedite od vode (kroz veću cetku) i odstranite sav višak vode iz spanaća. Stavite ga na dasku za sečenje i velikim nožem ga sitno isecite, zatim dobro posolite. Očistite čen belog luka i sitno iseckajte te ga pomešajte sa spanaćem.
Zatim pripremite zapršku u šerpici. Na ulju propržite malo brašno, do blago žućkaste boje te dodajte mleko lagano mešajući. Ubacite i spanać te sve dobro sjedinite. Ukoliko je gusto slobodno dodajte još mleka. Neka krčka 3-4 minuta i zatim možete da ga poslužite. 
Obratite pažnju da li ste dovoljno posolili, jer bude bezukusno ukoliko fali soli.


Prijatno!


Vaša Mica.

   

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I