Danas napravite ICK cipovku!
Verujem da je prva enigma za vas "Šta znači to ICK?". ICK je moja skraćenica za integralni, crni, kukuruzni hleb. Ovaj hleb sam napravila tako što sam pomešala ova tri brašna. Neverovatno je vazdušast i ukusan. Kod pravljenja hleba veoma je važno da imate osećaj za to kakvo testo treba da bude. Pogledajte sledeće mere i napravite ovako hleb. Srećno.
Vreme pripreme 1 sat i 35 minuta.
Potrebni sastojci:
- 1 kvasac
- 2 šolje mlake vode
- pola kašičice šećera
- kašičica soli
- kašika ulja
- pola šolje kukuruznog brašna
- 2 šolje integralnog brašna
- 2 šolje crnog brašna
U činiju izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta. Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.
Sada dodajte narednu šolju integralnog brašna i dobro izmešajte, a potom sledeću (poslednju šolju brašna) postepeno dodavajte i mešajte. Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite (ja sam to sve radila kašikom) tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.
Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom (možete ga i prekriti sa par krpa) oko 30 minuta.
Dobro pobrašnavite radnu površinu (Za to sam koristila crno brašno i integralno, pomešano) i prebacite na to testo. Istrljajte ruke brašnom te prebacite i ostatak iz činije.
Sad mesite lagano hleb tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa. Umesite ga tako lagano i prebacite u okruglu tepsiju koju ste prethodno dobro namazali uljem (nisam imala takvu tepsiju tako da sam koristila staru šerpu i eksperiment mi je odlično uspeo). Stavite rernu da se zagreva na 200C, a za to vreme neka hleb odstoji 10minuta. Zasecite ga odozgo nožem u vidu krivih linija (2,3 linije). I pred pečenje malo rukama isprskajte vodu po njemu.
Ubacite ga u rernu na pečenje. Na 200C pekla sam 45 minuta (s obzirom na to da je u šerpi i da je potrebno da se ceo hleb unutra ispeče).
Izvadite ga iz rerne i iz tepsije (s obzirom da je bio nauljen veoma lako se vadi) te ga prebacite u krpu. Obmotajte ga krpom i ostavite da se ohladi. (kada stoji u krpi postaje mekan, proverite i sami).
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар