Пређи на главни садржај

Hleb-cipovka ICK

Danas napravite ICK cipovku!


Verujem da je prva enigma za vas "Šta znači to ICK?". ICK je moja skraćenica za integralni, crni, kukuruzni hleb. Ovaj hleb sam napravila tako što sam pomešala ova tri brašna. Neverovatno je vazdušast i ukusan. Kod pravljenja hleba veoma je važno da imate osećaj za to kakvo testo treba da bude. Pogledajte sledeće mere i napravite ovako hleb. Srećno.



Vreme pripreme 1 sat i 35 minuta.


 Potrebni sastojci:
  1. 1 kvasac
  2. 2 šolje mlake vode
  3. pola kašičice šećera
  4. kašičica soli
  5. kašika ulja
  6. pola šolje kukuruznog brašna
  7. 2 šolje integralnog brašna
  8. 2 šolje crnog brašna

U činiju izdrobite kvasac, ubacite pola kašičice šećera i ulijte mlaku vodu, pustite da odstoji 5 minuta. Ubacite kašiku ulja, pola šolje kukuruznog brašna i kašičicu soli. Zatim u smesu dodajte 1 šolju integralnog brašna i dobro sjedinite, posle toga 1 šolju crnog brašna i opet izmešajte.
Sada dodajte narednu šolju integralnog brašna i dobro izmešajte, a potom sledeću (poslednju šolju brašna) postepeno dodavajte i mešajte. Testo treba da se lepi i da lagano počinje da se odvaja od činije. Potrebno je da ga dobro umesite (ja sam to sve radila kašikom) tako što ćete ga malo podizati kao kada se viljuškom muti jaje.
Stavite kesu preko činije i ostavite da odstoji na toplom (možete ga i prekriti sa par krpa) oko 30 minuta.
Dobro pobrašnavite radnu površinu (Za to sam koristila crno brašno i integralno, pomešano) i prebacite na to testo. Istrljajte ruke brašnom te prebacite i ostatak iz činije.
Sad mesite lagano hleb tako što ćete prvo prebaciti jednu stranu, pa drugu i zatim naredne dve tako da vučete brašno koje je ispod testa. Umesite ga tako lagano i prebacite u okruglu tepsiju koju ste prethodno dobro namazali uljem (nisam imala takvu tepsiju tako da sam koristila staru šerpu i eksperiment mi je odlično uspeo). Stavite rernu da se zagreva na 200C, a za to vreme neka hleb odstoji 10minuta. Zasecite ga odozgo nožem u vidu krivih linija (2,3 linije). I pred pečenje malo rukama isprskajte vodu po njemu.
Ubacite ga u rernu na pečenje. Na 200C pekla sam 45 minuta (s obzirom na to da je u šerpi i da je potrebno da se ceo hleb unutra ispeče).
Izvadite ga iz rerne i iz tepsije (s obzirom da je bio nauljen veoma lako se vadi) te ga prebacite u krpu. Obmotajte ga krpom i ostavite da se ohladi. (kada stoji u krpi postaje mekan, proverite i sami).


Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I