Пређи на главни садржај

Ludi kružići

Danas napravite lude kružiće!

 Sigurna sam da se pitate zbog čega sam ih nazvala "ludi"? Mada verujem da je većina i shvatila da su kružići dobili ovaj opis upravo zbog ludog testa.
Prethodni dan sam  pripremala tortilje i ostalo mi je u frižideru onog izvanrednog testa, te sam danas razmisljala šta bih mogla da iskombinujem sa njim. S obzirom da sam većinu sastojaka imala u frižideru, odlučila sam da kupim sitni sir i da krenem put mašte. Te je tako i nastao ovaj recept. A pogledajte i moju preporuku za danas.

Vreme pripreme 1 sat i 45 minuta.
Za četiri osobe potrebno je:
Potrebni sastojci:

  -Za testo: 
  1. 1kg belog brašna
  2. pola kvasca
  3. 1 prašak za pecivo
  4. 1 kašika sirćeta
  5. 1 jaje
  6. kašičica i po soli
  7. kašičica šećera
  8. pola litre mleka
  9. 1 čaša pavlake
  10. 1 šoljica ulja 
  11. malo heljdinog brašna

  -Za nadev:
  1. 200gr sitnog sira
  2. 200gr salame
  3. 1 manja kesica pizza kečapa
  4. malo origana
  5. 1 jaje
  6. soli po ukusu
Testo: U mlako mleko izdrobite kvasac i dodajte šećer i kašiku brašna. Ostavite da nadođe 5 minuta, zatim dodajte u činiju jedno jaje (umutite), ulje, pavlaku, soli, prašak za pecivo, sirće i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte brašno i zamesite testo. Lepiće se za ruke, ali tako treba. Ostavite da nadođe sat vremena.
Nadev: Izmutiti jedno jaje, ubaciti sir i izrendanu salamu. Sve dobro sjediniti i usuti kečap, malo origana i soli (ukoliko sir nije slan).

Premesite testo (ja sam koristila heljdino brašno,jer mi je ponestalo belog). Pobrašnavite površinu i razvijte testo debljine 1 cm (u zavisnosti od toga koju debljinu volite, ja sam stavila tanje i mogu vam reći da mi se tako nije svidelo, zbog toga je moja preporuka da vam testo bude debljine 1 cm ili malo deblje). Uzmite veću šolju kojom ćete odvajati krugove (prethodno vrh čaše ubacite u brašno kako biste mogli lepše da odvojite testo). Zatim:
1.Odvojene kružiće prstima istiskajte okolo tako da vam to bude granica do koje ćete stavljati nadev

2. Ovlaš stavite ulja u tepsiju i poređajte kružiće

3. Stavite nadeva po želji (ja sam stavila malo deblje) do granice koju ste napravili prstima
I zatim stavite na pečenje. U rernu koju ste prethodno zagrejali, pecite 20 minuta na 200 stepeni. Takođe ovo ne moraju da budu kružići, ja sam na kraju ostatke testa premesila i namestila veći ludi krug (možete da oblikujete po svojoj želji, granice za maštu ne postoje, uživajte u kreacijama i ukusima).

Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa ...

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargar...

Pilav sa sosom od paradajza i sa piletinom

Danas za ručak napravite pilav sa sosom od paradajza i piletinom! Verujem da će se ljubiteljima kineske kuhinje dopasti ova pikantna porcija pilava. Ukus je znatno jači, nije kao običan pilav. Međutim nije teška kombinaija zbog toga što svih sastojaka ide o malo. Ja sam uživala u ovom obroku, a evo kako i vi možete spremiti ovo jelo. Vreme pripreme oko 45 minuta. Za dve osobe potrebno je:  Potrebni sastojci: pola šolje pirinča 3,5-4 šolje bujona glavica crnog luka 200gr pilećeg belog mesa so kašika ulja crvena paprika tucana pola šolje soka od paradajza kuvana šargarepa U šerpu uspite 2,5 šolje bujona i pola šolje opranog pirinča. Neka kuva 15 minuta, dok skoro sva voda ne ispari. Skinuti s vatre i poklopiti da stoji. Sitno iseckati glavicu crnog luka, preko posuti prstohvatom soli i dinstati sa jednom kašikom ulja. Nakon 10 minuta, dodajte malo bujona i malo po malo kako voda isparava dodavati još bujona 2,3 puta. (Pod "malo bujona...