Пређи на главни садржај

Kolač sa pekmezom od kajsija

 Danas napravite kolač sa pekmezom od kajsija!

 Ovim kolačom svečano vam predstavljam prvi slatki obrok u mom blogu. Istina je da ne volim slatko, ali zato moj momak obožava. 
Taj dan, kada sam napravila ovaj ukusni desert, bila je nedelja. U Banatu, nedeljom retko kad izostane slatka poslastica posle ručka. Ako i vi preferirate ove običaje, a želite da spremite nešto na brzinu i sa malo para, ovaj ukusni kolač bi mogao da bude jedan od vaših izbora.

Vreme pripreme 35 minuta.
Za 6-7 osoba potrebno je:

 Potrebni sastojci:
  1. 200gr margarina za kolače (ili maslaca) 
  2. 2 jaje
  3. 1 šolja mleka
  4. 1,5 šolja brašna
  5. 1 šolja šećera
  6. 3 kašike kakaoa
  7. 1 kesica praška za pecivo (ili sode bikarbone)
  8. 2 kašike domaćeg pekmeza od kajsija (ili kupovnog)
-Za premazivanje:
  1. 3-4 kašike pekmeza od kajsija 
  2. 200gr čokolade za kuvanje
  3. malo ulja


Ostavite margarin na sobnoj temperaturi da malo omekša, kako bi ga lakše sjedinili. U činiju ulijte jaja i mikserom ih sjedninite sa šećerom (nije neophodan mikser, možete i ručno). Ubacite sve ostale sastojke i dobro ih sjedinite.
Podmažite uljem pleh (ili margarinom) te ulijte smesu. Neka odstoji 10 minuta. Uključite rernu na 200 stepeni za to vreme.
Ubacite kolač da se peče. (Morate biti pažljivi da vam kolač ne izgori, najbolje je da smanjite temperaturu na 150 stepeni i da nakon 15 minuta već počnete sa proveravanjem da li je pečen. Za tu metodu ja koristim čačkalicu.)
Prebacite kolač na tacnu i ostavite da se malo ohladi. Zatim ga premažite pekmezom u tanjem sloju i pripremite glazuru.
U manju šerpu ulijte malo ulja i čokoladu izlomite. Mešajte i pazite da ne zagori. Kada je čokolada otopljena spremna je za nanošenje preko kolača.
 Ostavite da se ohladi i zatim poslužite (možete seći kako god vi želite).


*Savet: Ukoliko umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu, to uradite na sledeći način. Uzmite kašiku i u nju sipajte jedan čep sirćeta, a na vrh kašičice dodajte sode bikarbone. Razlog je taj sto je soda bikarbona dosta jača od praška za pecivo, ali joj je potrebna neka kiselina da bi reagovala. Naravno, nemojte brinuti, neće se osećati sirće u kolaču (lično sam tako pravila). A ukoliko nemate sirće, možete ga zameniti sa istom količinom limunovog soka. Jednostavno iscedite limun i pomešajte sa sodom.

Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I