Danas napravite kolač sa pekmezom od kajsija!
Ovim kolačom svečano vam predstavljam prvi slatki obrok u mom blogu. Istina je da ne volim slatko, ali zato moj momak obožava.
Taj dan, kada sam napravila ovaj ukusni desert, bila je nedelja. U Banatu, nedeljom retko kad izostane slatka poslastica posle ručka. Ako i vi preferirate ove običaje, a želite da spremite nešto na brzinu i sa malo para, ovaj ukusni kolač bi mogao da bude jedan od vaših izbora.
Vreme pripreme 35 minuta.
Za 6-7 osoba potrebno je:
Potrebni sastojci:
- 200gr margarina za kolače (ili maslaca)
- 2 jaje
- 1 šolja mleka
- 1,5 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo (ili sode bikarbone)
- 2 kašike domaćeg pekmeza od kajsija (ili kupovnog)
- 3-4 kašike pekmeza od kajsija
- 200gr čokolade za kuvanje
- malo ulja
Ostavite margarin na sobnoj temperaturi da malo omekša, kako bi ga lakše sjedinili. U činiju ulijte jaja i mikserom ih sjedninite sa šećerom (nije neophodan mikser, možete i ručno). Ubacite sve ostale sastojke i dobro ih sjedinite.
Podmažite uljem pleh (ili margarinom) te ulijte smesu. Neka odstoji 10 minuta. Uključite rernu na 200 stepeni za to vreme.
Ubacite kolač da se peče. (Morate biti pažljivi da vam kolač ne izgori, najbolje je da smanjite temperaturu na 150 stepeni i da nakon 15 minuta već počnete sa proveravanjem da li je pečen. Za tu metodu ja koristim čačkalicu.)
Prebacite kolač na tacnu i ostavite da se malo ohladi. Zatim ga premažite pekmezom u tanjem sloju i pripremite glazuru.
U manju šerpu ulijte malo ulja i čokoladu izlomite. Mešajte i pazite da ne zagori. Kada je čokolada otopljena spremna je za nanošenje preko kolača.
Ostavite da se ohladi i zatim poslužite (možete seći kako god vi želite).
*Savet: Ukoliko umesto praška za pecivo koristite sodu bikarbonu, to uradite na sledeći način. Uzmite kašiku i u nju sipajte jedan čep sirćeta, a na vrh kašičice dodajte sode bikarbone. Razlog je taj sto je soda bikarbona dosta jača od praška za pecivo, ali joj je potrebna neka kiselina da bi reagovala. Naravno, nemojte brinuti, neće se osećati sirće u kolaču (lično sam tako pravila). A ukoliko nemate sirće, možete ga zameniti sa istom količinom limunovog soka. Jednostavno iscedite limun i pomešajte sa sodom.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар