Пређи на главни садржај

Tortilja meksikana

Danas napravite tortilje meksikane!

 Napravite ove mekane i ukusne tortilje. Zaista sam dugo tražila recept za tortilje koji će mi se dopasti, međutim juče sam iskombinovala dva i dobila odličan obrok. Moj momak obožava ovakve ukuse, tako da će ovo biti savršeno za moj dan zaljubljenih. Obradujte i vi sebe i nekoga koga volite, a pogledajte i kako.


Vreme pripreme 1 sat i 45 minuta.
Za četiri osobe potrebno je:
Potrebni sastojci:

  -Za testo: 
  1. 1kg belog brašna
  2. pola kvasca
  3. 1 prašak za pecivo
  4. 1 kašika sirćeta
  5. 1 jaje
  6. kašičica i po soli
  7. kašičica šećera
  8. pola litre mleka
  9. 1 čaša pavlake
  10. 1 šoljica ulja 
  11. malo heljdinog brašna
  -Za nadev:
  1. 1 zamrznuta mešavina (grašak, kukuruz, šargarepa)
  2. 1 čaša pavlake
  3. 250 grama salame 
  4. 1 kesica čili majoneza
  5. 1 manji čen belog luka
  6. malo bosiljka
  7. malo origana 
  8. malo soli
    Testo: U mlako mleko izdrobite kvasac i dodajte šećer i kašiku brašna. Ostavite da nadođe 5 minuta, zatim dodajte u činiju jedno jaje (umutite), ulje, pavlaku, soli, prašak za pecivo, sirće i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte brašno i zamesite testo. Lepiće se za ruke, ali tako treba. Ostavite da nadođe sat vremena.
    Nadev: Skuvajte zamrznuto povrće, ocedite i dodajte u njega pavlaku i čili majonez, iseckan beli luk i izrendajte salamu. Dodajte i ostale sastojke i ostavite da se ohladi.
    Pečenje tortilji: Premesite testo i zatim odvajajte lopticu po lopticu koju ćete oblikovati oklagijom u krug. Neophodno je dosta brašna da pospete ispod i iznad tortilje kako biste mogli da je razvučete (ovde sam koristilja heljdino brašno, jer mi je ponestalo običnog). U zagrejani tiganj ubacite tortilju i pecite po minut sa jedne i sa druge strane (ne trebate da stavljate ulje u tiganj). Posle neke pete tortilje sam morala da operem tiganj i opet da nastavim, zbog zagorenog brašna.
    1. Odvajajte male loptice

    2. Razvucite ih i pecite 


    3. Ispečene tortilje
    Filovanje tortilji: 
    1. Stavite nadev

    2. Preklopite donji deo ka gore

    3. Desni deo prebacite ka sredini

    4. Isto to i sa levim delom uradite i zabodite čačkalicu u sredinu.
    Ne morate odmah pripremiti sve tortilje. Ostatak testa možete odložiti u kesu i ostaviti u frižider. Možete da stoji dva dana.


    Prijatno!

    Vaša Mica!

    Коментари

    Популарни постови са овог блога

    Vitaminska kupus salata

    Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

    Ćuretina u marinadi

      Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

    Hleb od spelte, heljde i lana

    Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I