Пређи на главни садржај

Ludi kružići

Danas napravite lude kružiće!

 Sigurna sam da se pitate zbog čega sam ih nazvala "ludi"? Mada verujem da je većina i shvatila da su kružići dobili ovaj opis upravo zbog ludog testa.
Prethodni dan sam  pripremala tortilje i ostalo mi je u frižideru onog izvanrednog testa, te sam danas razmisljala šta bih mogla da iskombinujem sa njim. S obzirom da sam većinu sastojaka imala u frižideru, odlučila sam da kupim sitni sir i da krenem put mašte. Te je tako i nastao ovaj recept. A pogledajte i moju preporuku za danas.

Vreme pripreme 1 sat i 45 minuta.
Za četiri osobe potrebno je:
Potrebni sastojci:

  -Za testo: 
  1. 1kg belog brašna
  2. pola kvasca
  3. 1 prašak za pecivo
  4. 1 kašika sirćeta
  5. 1 jaje
  6. kašičica i po soli
  7. kašičica šećera
  8. pola litre mleka
  9. 1 čaša pavlake
  10. 1 šoljica ulja 
  11. malo heljdinog brašna

  -Za nadev:
  1. 200gr sitnog sira
  2. 200gr salame
  3. 1 manja kesica pizza kečapa
  4. malo origana
  5. 1 jaje
  6. soli po ukusu
Testo: U mlako mleko izdrobite kvasac i dodajte šećer i kašiku brašna. Ostavite da nadođe 5 minuta, zatim dodajte u činiju jedno jaje (umutite), ulje, pavlaku, soli, prašak za pecivo, sirće i sve dobro sjedinite. Zatim dodajte brašno i zamesite testo. Lepiće se za ruke, ali tako treba. Ostavite da nadođe sat vremena.
Nadev: Izmutiti jedno jaje, ubaciti sir i izrendanu salamu. Sve dobro sjediniti i usuti kečap, malo origana i soli (ukoliko sir nije slan).

Premesite testo (ja sam koristila heljdino brašno,jer mi je ponestalo belog). Pobrašnavite površinu i razvijte testo debljine 1 cm (u zavisnosti od toga koju debljinu volite, ja sam stavila tanje i mogu vam reći da mi se tako nije svidelo, zbog toga je moja preporuka da vam testo bude debljine 1 cm ili malo deblje). Uzmite veću šolju kojom ćete odvajati krugove (prethodno vrh čaše ubacite u brašno kako biste mogli lepše da odvojite testo). Zatim:
1.Odvojene kružiće prstima istiskajte okolo tako da vam to bude granica do koje ćete stavljati nadev

2. Ovlaš stavite ulja u tepsiju i poređajte kružiće

3. Stavite nadeva po želji (ja sam stavila malo deblje) do granice koju ste napravili prstima
I zatim stavite na pečenje. U rernu koju ste prethodno zagrejali, pecite 20 minuta na 200 stepeni. Takođe ovo ne moraju da budu kružići, ja sam na kraju ostatke testa premesila i namestila veći ludi krug (možete da oblikujete po svojoj želji, granice za maštu ne postoje, uživajte u kreacijama i ukusima).

Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu