Пређи на главни садржај

Sarma

Danas za ručak napravite sarmu!

Naša tradicija nalaže da se za slavu, Božić i druga slavlja priprema sarma, međutim ko kaže da vi danas ne slavite? Proslavite današnji dan sa ukusnim sarmama. A evo i recepta za iste. Želim vam srećan današnji dan.


Vreme pripreme 2 sata i 15 minuta.
Za 5 osoba potrebno je:
   Potrebni sastojci:

    Za nadev:
  1. 1kg mešanog svinjskog i junećeg mlevenog mesa
  2. 1 šolja pirinča
  3. 1 glavica crnog luka
  4.  1 čen belog luka
  5. 1 kašika vegete
  6. malo soli
  7. malo bibera
  8. pola kašičice ljute mlevene paprike
  9. 1 kašičica slatke mlevene paprike
 Ostali sastojci:
  1.  200gr suvih rebara
  2. 2 glavice kiselog kupusa
  3. malo ulja
  4. 1 kašika brašna
  5. 0,5 kašike slatke, mlevne paprike
Izdinstajte na malo ulja sitno isečen crni luk. Zatim dodajte sitno iseckan beli luk i kada osetite miris belog luka, dodajte šolju opranog pirinča. Sklonite sa vatre i dodajte ostale sastojke za nadev, te ih dobro ih sjedinite.
Odvojite listove kiselog kupusa, odstranite sa listova deblji koren kupusa, te ih operite.
Na šaku stavite list kupusa, tako da vam prekrije celu šaku, te stavite na kupus nadev tek onoliko koliko želite sarme da budu velike, odnosno male. Sada savijte sarme (prvo od korena šake prema prstima, zatim sa jedne pa sa druge strane šake i onda deo od prstiju prema gore).
Složite sarme u veliku šerpu, a izmedju njih dodajte prethodno prokuvana suva rebra. Naliti u šerpu vode da pokrije sarme. Položite preko sarmi manji tanjir kako sarme ne bi plutale, te ih poklopite i kuvajte sat i po, do dva sata.
Nakon toga napravite zapršku.
U manju šerpu stavite ulja tek da pokrije dno i kašiku brašna. Sjedinite smesu da ne ostanu grudvice i pecite na vatri dok brašno ne dobije zlatnu boju. Zatim sjedinite sa smesom kašiku mlevene paprike, pecite još minut.
Ulijte zapršku u smesu između sarmi, kuvajte još 15-20 minuta.

Prijatno!

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa ...

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargar...

Pilav sa sosom od paradajza i sa piletinom

Danas za ručak napravite pilav sa sosom od paradajza i piletinom! Verujem da će se ljubiteljima kineske kuhinje dopasti ova pikantna porcija pilava. Ukus je znatno jači, nije kao običan pilav. Međutim nije teška kombinaija zbog toga što svih sastojaka ide o malo. Ja sam uživala u ovom obroku, a evo kako i vi možete spremiti ovo jelo. Vreme pripreme oko 45 minuta. Za dve osobe potrebno je:  Potrebni sastojci: pola šolje pirinča 3,5-4 šolje bujona glavica crnog luka 200gr pilećeg belog mesa so kašika ulja crvena paprika tucana pola šolje soka od paradajza kuvana šargarepa U šerpu uspite 2,5 šolje bujona i pola šolje opranog pirinča. Neka kuva 15 minuta, dok skoro sva voda ne ispari. Skinuti s vatre i poklopiti da stoji. Sitno iseckati glavicu crnog luka, preko posuti prstohvatom soli i dinstati sa jednom kašikom ulja. Nakon 10 minuta, dodajte malo bujona i malo po malo kako voda isparava dodavati još bujona 2,3 puta. (Pod "malo bujona...