Danas za ručak napravite sarmu!
Naša tradicija nalaže da se za slavu, Božić i druga slavlja priprema sarma, međutim ko kaže da vi danas ne slavite? Proslavite današnji dan sa ukusnim sarmama. A evo i recepta za iste. Želim vam srećan današnji dan.
Vreme pripreme 2 sata i 15 minuta.
Za 5 osoba potrebno je:
Potrebni sastojci:
Za nadev:
- 1kg mešanog svinjskog i junećeg mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašika vegete
- malo soli
- malo bibera
- pola kašičice ljute mlevene paprike
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 200gr suvih rebara
- 2 glavice kiselog kupusa
- malo ulja
- 1 kašika brašna
- 0,5 kašike slatke, mlevne paprike
Odvojite listove kiselog kupusa, odstranite sa listova deblji koren kupusa, te ih operite.
Na šaku stavite list kupusa, tako da vam prekrije celu šaku, te stavite na kupus nadev tek onoliko koliko želite sarme da budu velike, odnosno male. Sada savijte sarme (prvo od korena šake prema prstima, zatim sa jedne pa sa druge strane šake i onda deo od prstiju prema gore).
Složite sarme u veliku šerpu, a izmedju njih dodajte prethodno prokuvana suva rebra. Naliti u šerpu vode da pokrije sarme. Položite preko sarmi manji tanjir kako sarme ne bi plutale, te ih poklopite i kuvajte sat i po, do dva sata.
Nakon toga napravite zapršku.
U manju šerpu stavite ulja tek da pokrije dno i kašiku brašna. Sjedinite smesu da ne ostanu grudvice i pecite na vatri dok brašno ne dobije zlatnu boju. Zatim sjedinite sa smesom kašiku mlevene paprike, pecite još minut.
Ulijte zapršku u smesu između sarmi, kuvajte još 15-20 minuta.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар