Пређи на главни садржај

Krompir na bijelo

 Napravite krompir na bijelo!


Krompir na "bijelo" je specijalitet moje prabake, koji je, nakon nje, moja mama nastavila da.pravi.
Krompirići su hrskavi i zaista prelepi, ovo je jedan od mojih top 5 jela.
Ne znam zbog čega se ovako zove, možda zato sto ga je pripremala na masti koja je usuštini bela. Ali kako god bilo, predivno jeste.
Možda će Vam biti problem dok ne naučite da ga pripremite, ali kada uspete verujem da ćete ga često pripremati.
Na slici je i sveża paprika preko krompira, međutim to je samo radi dekoracije, ne ide uz recept.
Sastojci za ovo jelo su samo krompir, pola kašike masti (ili ulja) i jedan čen belog luka ukoliko volite njegov ukus. Ako ga ne preferirate, slobodno ga možete izostaviti.
U daljem tekstu, pročitajte recept i prvom prilikom okušajte se u njegovoj pripremi.


Vreme pripreme oko 40 minuta.
Za 2 osobe potrebno je:

Potrebi sastojci: 
  1. Pola kilograma krompira
  2. Pola kašike masti (ulja)
  3. 1 čen belog luka


Pola kilograma krompira oljuštite i operite. Isecite ga na 1 cm debljine u vidu kolutova i posušite krpom.
U dublji tiganj ili veću serpu istopite pola kašike (malo više od pola) masti ili ulja, ubacite krompir i promešajte. Poklopite šerpu tako da samo malo može para da izlazi i vatru smanjite na blagu, da ne gori.
Neka se krčka sigurno nekih 40 minuta, dok ne vidite da je gotovo. A za to vreme povremeno promešajte i odvojite od dna (krompir treba da bude polu pečen polu kuvan u toj pari, jedan deo će biti hrskav).
Pred kraj (nekih 10minuta pred kraj) ubacite sitno naseckan čen belog luka.

Poslužite uz kajmak i uživajte.
Možete ispeći i par komada slanine i poslužiti uz ovaj krompir, veoma lepo se uklapa, a vi imate kompletan obrok.


Prijatno!


Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu