Napravite krompir na bijelo!
Krompir na "bijelo" je specijalitet moje prabake, koji je, nakon nje, moja mama nastavila da.pravi.
Krompirići su hrskavi i zaista prelepi, ovo je jedan od mojih top 5 jela.
Ne znam zbog čega se ovako zove, možda zato sto ga je pripremala na masti koja je usuštini bela. Ali kako god bilo, predivno jeste.
Možda će Vam biti problem dok ne naučite da ga pripremite, ali kada uspete verujem da ćete ga često pripremati.
Na slici je i sveża paprika preko krompira, međutim to je samo radi dekoracije, ne ide uz recept.
Sastojci za ovo jelo su samo krompir, pola kašike masti (ili ulja) i jedan čen belog luka ukoliko volite njegov ukus. Ako ga ne preferirate, slobodno ga možete izostaviti.
U daljem tekstu, pročitajte recept i prvom prilikom okušajte se u njegovoj pripremi.
Vreme pripreme oko 40 minuta.
Za 2 osobe potrebno je:
Potrebi sastojci:
- Pola kilograma krompira
- Pola kašike masti (ulja)
- 1 čen belog luka
Pola kilograma krompira oljuštite i operite. Isecite ga na 1 cm debljine u vidu kolutova i posušite krpom.
U dublji tiganj ili veću serpu istopite pola kašike (malo više od pola) masti ili ulja, ubacite krompir i promešajte. Poklopite šerpu tako da samo malo može para da izlazi i vatru smanjite na blagu, da ne gori.
Neka se krčka sigurno nekih 40 minuta, dok ne vidite da je gotovo. A za to vreme povremeno promešajte i odvojite od dna (krompir treba da bude polu pečen polu kuvan u toj pari, jedan deo će biti hrskav).
Pred kraj (nekih 10minuta pred kraj) ubacite sitno naseckan čen belog luka.
Poslužite uz kajmak i uživajte.
Možete ispeći i par komada slanine i poslužiti uz ovaj krompir, veoma lepo se uklapa, a vi imate kompletan obrok.
Prijatno!
Vaša Mica.
Коментари
Постави коментар