Пређи на главни садржај

Krompir na bijelo

 Napravite krompir na bijelo!


Krompir na "bijelo" je specijalitet moje prabake, koji je, nakon nje, moja mama nastavila da.pravi.
Krompirići su hrskavi i zaista prelepi, ovo je jedan od mojih top 5 jela.
Ne znam zbog čega se ovako zove, možda zato sto ga je pripremala na masti koja je usuštini bela. Ali kako god bilo, predivno jeste.
Možda će Vam biti problem dok ne naučite da ga pripremite, ali kada uspete verujem da ćete ga često pripremati.
Na slici je i sveża paprika preko krompira, međutim to je samo radi dekoracije, ne ide uz recept.
Sastojci za ovo jelo su samo krompir, pola kašike masti (ili ulja) i jedan čen belog luka ukoliko volite njegov ukus. Ako ga ne preferirate, slobodno ga možete izostaviti.
U daljem tekstu, pročitajte recept i prvom prilikom okušajte se u njegovoj pripremi.


Vreme pripreme oko 40 minuta.
Za 2 osobe potrebno je:

Potrebi sastojci: 
  1. Pola kilograma krompira
  2. Pola kašike masti (ulja)
  3. 1 čen belog luka


Pola kilograma krompira oljuštite i operite. Isecite ga na 1 cm debljine u vidu kolutova i posušite krpom.
U dublji tiganj ili veću serpu istopite pola kašike (malo više od pola) masti ili ulja, ubacite krompir i promešajte. Poklopite šerpu tako da samo malo može para da izlazi i vatru smanjite na blagu, da ne gori.
Neka se krčka sigurno nekih 40 minuta, dok ne vidite da je gotovo. A za to vreme povremeno promešajte i odvojite od dna (krompir treba da bude polu pečen polu kuvan u toj pari, jedan deo će biti hrskav).
Pred kraj (nekih 10minuta pred kraj) ubacite sitno naseckan čen belog luka.

Poslužite uz kajmak i uživajte.
Možete ispeći i par komada slanine i poslužiti uz ovaj krompir, veoma lepo se uklapa, a vi imate kompletan obrok.


Prijatno!


Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I