Пређи на главни садржај

Riblja čorba


Danas napravite riblju čorbu!


Moja omiljena čorba je upravo ova. Nikada je nisam pravila i ovo je svečani prvi put. Oduševljena sam okusom i zaista nije komplikovano napraviti je. Međutim priznajem da je kotlić ipak kotlić i da ona zaista i jeste predviđena da se kuva na vatri i u kazanu.
Ali ukoliko želite da je spremite kod kuće, naravno da možete to i da uradite. Ne preferiram ikre u čorbi tako da je nisam ni koristila. 
Pravila sam je od oslića hoki koji sam kupila na ledenoj pijaci. Ukoliko Vi ili neko od Vaših ide u ribolov i kući donese domaću ribu, utoliko bolje.
U nastavku pogledajte kako sam ja to danas spremila.

 
Vreme pripreme oko sat vremena 
Za 4 osobe potrebno je:


Potrebi sastojci:
  1. Malo više od pola kašike morske soli
  2. 3 glavice crnog luka
  3.  kašika ulja
  4.  2 čena belog luka
  5.  2l hladne vode
  6.  2dl soka od paradajza
  7.  kašiku mlevene paprike
  8.  pola kašičice ljute paprike
  9.  malo bibera
  10.  lovorov list


Ribu očistite i posolite morskom solju (pola kašike) te je ostavite u frižideru preko noći. (Povući će so i neće se raspasti prilikom kuvanja)

Kuvanje:
Ogulite 3 glavice crnog luka (veće glavice), sitno isecite, stavite u šerpu, posolite ga kašičicom soli (koristila sam morsku) i dodajte kašiku ulja. Dobro promešajte i stavite luk da se dinsta 15 minuta, povremeno promešajte. Nasitnite 2 čena belog luka i dodajte na dinstanje zajedno sa crnim lukom. Nakon 15 minuta dodajte 1dl vode u luk, kada voda ispari, ispasirajte luk.
Ulijte 2l hladne vode, 2dl soka od paradajza, kašiku mlevene paprike, pola kašičice ljute paprike (u zavisnosti od toga koliko volite ljuto), malo bibera i lovorov list. Promešajte te, neka prokuva, zatim smanjite vatru i dodajte ribu. Kuvati 45 minuta.

Proizvoljno je to da li želite dodati testeninu. Ja nisam dodavala.

 

Prijatno!

 

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I