Пређи на главни садржај

Riblja čorba


Danas napravite riblju čorbu!


Moja omiljena čorba je upravo ova. Nikada je nisam pravila i ovo je svečani prvi put. Oduševljena sam okusom i zaista nije komplikovano napraviti je. Međutim priznajem da je kotlić ipak kotlić i da ona zaista i jeste predviđena da se kuva na vatri i u kazanu.
Ali ukoliko želite da je spremite kod kuće, naravno da možete to i da uradite. Ne preferiram ikre u čorbi tako da je nisam ni koristila. 
Pravila sam je od oslića hoki koji sam kupila na ledenoj pijaci. Ukoliko Vi ili neko od Vaših ide u ribolov i kući donese domaću ribu, utoliko bolje.
U nastavku pogledajte kako sam ja to danas spremila.

 
Vreme pripreme oko sat vremena 
Za 4 osobe potrebno je:


Potrebi sastojci:
  1. Malo više od pola kašike morske soli
  2. 3 glavice crnog luka
  3.  kašika ulja
  4.  2 čena belog luka
  5.  2l hladne vode
  6.  2dl soka od paradajza
  7.  kašiku mlevene paprike
  8.  pola kašičice ljute paprike
  9.  malo bibera
  10.  lovorov list


Ribu očistite i posolite morskom solju (pola kašike) te je ostavite u frižideru preko noći. (Povući će so i neće se raspasti prilikom kuvanja)

Kuvanje:
Ogulite 3 glavice crnog luka (veće glavice), sitno isecite, stavite u šerpu, posolite ga kašičicom soli (koristila sam morsku) i dodajte kašiku ulja. Dobro promešajte i stavite luk da se dinsta 15 minuta, povremeno promešajte. Nasitnite 2 čena belog luka i dodajte na dinstanje zajedno sa crnim lukom. Nakon 15 minuta dodajte 1dl vode u luk, kada voda ispari, ispasirajte luk.
Ulijte 2l hladne vode, 2dl soka od paradajza, kašiku mlevene paprike, pola kašičice ljute paprike (u zavisnosti od toga koliko volite ljuto), malo bibera i lovorov list. Promešajte te, neka prokuva, zatim smanjite vatru i dodajte ribu. Kuvati 45 minuta.

Proizvoljno je to da li želite dodati testeninu. Ja nisam dodavala.

 

Prijatno!

 

Vaša Mica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu