Napravite podvarak od kiselog kupusa!
Kao mala nikad nisam volela kada imamo podvarak za ručak. Redovno uz njega ide i palenta kao i kuvani krompir.
Već dosta godina unazad nisam jela ovo. Juče sam razmišljala "zbog čega ne bi probala da pripremiš to za ručak, možda ti se svidi?".
Iskreno, tako vam danas i predstavljam podvarak.
Oduševljena sam ukusim, zaista. Ručala sam danas sama, a sestra je došla kasnije u stan. Pitala me je da li imamo nešto za ručak i ja joj kažem podvarak. Lice joj se smračilo, koliko se "oduševila". :) Međutim kažem joj da je zaista jako lepo i da samo proba, ne mora jesti ako joj se ne svidi.
Njen jedan zalogaj pretvorio se i u drugi, treći i sve tako s nogu. :) Da bi me na kraju pitala da li bih napravila još malo. :)
S obzirom da ništa nije komplikovano i ne zahteva mnogo vremena, za tili čas sam spremila još jednu porciju podvarka.
Moja mala tajna je bila u zaista lepoj šunki koju sam prethodno skuvala. Možete, u daljem receptu, i videti na slici koliko je šunka bila lepa.
Pored ovoga nisam poslužila kuvani krompir, niti palentu, zaista je samo ovo bilo dovoljno.
Poslužuje se uz to paletna i krompir, jer je jelo kao takvo slano. Međutim ukoliko iskuvate šunku u par voda i kupus (ako je slan) operete pre pečenja, nećete imati problema.
Moja preporuka je da podvarak jedete uz pavlaku. Uživajte u kuvanju i obradujte nekog, kao i ja što sam. :)
Vreme pripreme oko 40 minuta.
Za 2 osobe potrebno je:
Potrebni sastojci:
- Pola glavice kiselog kupusa
- 2 veća parčeta šunke (ili bilo koje drugo sušeno meso)
- kašika ulja
Manju glavicu kiselog kupusa presecite na pola (i ukoliko je kupus jako slan, malo ga properite) i isecite na kocke.
Dva deblja parčeta šunke isecite, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kada prokuva, nakon 5 minuta promenite vodu (zbog toga što je bila baš slana, ja sam promenila 6 puta vodu), vi sami procenite koliko puta je vama potrebno. Šunka se kuvala oko pola sata.
U šerpu sipajte kašiku ulja, stavite iseckan kupus i stavite da se peče na malo blažoj vatri (kako šerpa ne bi gorela).
Kuvanu šunku isecite na manje kockice i ubacite zajedno sa kupusom da se dinsta.
Kada kupus, nakon nekih 15 do 20 minuta, dobije žućkastu boju tada je gotov. U međuvremenu promešajte par puta.
Poslužite.
Prijatno!
Vaša Mica.
Divan rucak..a tek sunka..njammm
ОдговориИзбриши