Пређи на главни садржај

Podvarak od kiselog kupusa

Napravite podvarak od kiselog kupusa!


Kao mala nikad nisam volela kada imamo podvarak za ručak. Redovno uz njega ide i palenta kao i kuvani krompir.
Već dosta godina unazad nisam jela ovo. Juče sam razmišljala "zbog čega ne bi probala da pripremiš to za ručak, možda ti se svidi?". 
Iskreno, tako vam danas i predstavljam podvarak.
Oduševljena sam ukusim, zaista. Ručala sam danas sama, a sestra je došla kasnije u stan. Pitala me je da li imamo nešto za ručak i ja joj kažem podvarak. Lice joj se smračilo, koliko se "oduševila". :) Međutim kažem joj da je zaista jako lepo i da samo proba, ne mora jesti ako joj se ne svidi. 
Njen jedan zalogaj pretvorio se i u drugi, treći i sve tako s nogu. :) Da bi me na kraju pitala da li bih napravila još malo. :) 
S obzirom da ništa nije komplikovano i ne zahteva mnogo vremena, za tili čas sam spremila još jednu porciju podvarka.
Moja mala tajna je bila u zaista lepoj šunki koju sam prethodno skuvala. Možete, u daljem receptu, i videti na slici koliko je šunka bila lepa.
Pored ovoga nisam poslužila kuvani krompir, niti palentu, zaista je samo ovo bilo dovoljno.
Poslužuje se uz to paletna i krompir, jer je jelo kao takvo slano. Međutim ukoliko iskuvate šunku u par voda i kupus (ako je slan) operete pre pečenja, nećete imati problema.
Moja preporuka je da podvarak jedete uz pavlaku. Uživajte u kuvanju i obradujte nekog, kao i ja što sam. :)






Vreme pripreme oko 40 minuta. 
Za 2 osobe potrebno je:


Potrebni sastojci:
  1. Pola glavice kiselog kupusa
  2. 2 veća parčeta šunke (ili bilo koje drugo sušeno meso)
  3. kašika ulja


Manju glavicu kiselog kupusa presecite na pola (i ukoliko je kupus jako slan, malo ga properite) i isecite na kocke.



Dva deblja parčeta šunke isecite, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kada prokuva, nakon 5 minuta promenite vodu (zbog toga što je bila baš slana, ja sam promenila 6 puta vodu), vi sami procenite koliko puta je vama potrebno. Šunka se kuvala oko pola sata.



U šerpu sipajte kašiku ulja, stavite iseckan kupus i stavite da se peče na malo blažoj vatri (kako šerpa ne bi gorela).

 Kuvanu šunku isecite na manje kockice i ubacite zajedno sa kupusom da se dinsta.



Kada kupus, nakon nekih 15 do 20 minuta, dobije žućkastu boju tada je gotov. U međuvremenu promešajte par puta.


Poslužite.



Prijatno!


Vaša Mica.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I