Пређи на главни садржај

Podvarak od kiselog kupusa

Napravite podvarak od kiselog kupusa!


Kao mala nikad nisam volela kada imamo podvarak za ručak. Redovno uz njega ide i palenta kao i kuvani krompir.
Već dosta godina unazad nisam jela ovo. Juče sam razmišljala "zbog čega ne bi probala da pripremiš to za ručak, možda ti se svidi?". 
Iskreno, tako vam danas i predstavljam podvarak.
Oduševljena sam ukusim, zaista. Ručala sam danas sama, a sestra je došla kasnije u stan. Pitala me je da li imamo nešto za ručak i ja joj kažem podvarak. Lice joj se smračilo, koliko se "oduševila". :) Međutim kažem joj da je zaista jako lepo i da samo proba, ne mora jesti ako joj se ne svidi. 
Njen jedan zalogaj pretvorio se i u drugi, treći i sve tako s nogu. :) Da bi me na kraju pitala da li bih napravila još malo. :) 
S obzirom da ništa nije komplikovano i ne zahteva mnogo vremena, za tili čas sam spremila još jednu porciju podvarka.
Moja mala tajna je bila u zaista lepoj šunki koju sam prethodno skuvala. Možete, u daljem receptu, i videti na slici koliko je šunka bila lepa.
Pored ovoga nisam poslužila kuvani krompir, niti palentu, zaista je samo ovo bilo dovoljno.
Poslužuje se uz to paletna i krompir, jer je jelo kao takvo slano. Međutim ukoliko iskuvate šunku u par voda i kupus (ako je slan) operete pre pečenja, nećete imati problema.
Moja preporuka je da podvarak jedete uz pavlaku. Uživajte u kuvanju i obradujte nekog, kao i ja što sam. :)






Vreme pripreme oko 40 minuta. 
Za 2 osobe potrebno je:


Potrebni sastojci:
  1. Pola glavice kiselog kupusa
  2. 2 veća parčeta šunke (ili bilo koje drugo sušeno meso)
  3. kašika ulja


Manju glavicu kiselog kupusa presecite na pola (i ukoliko je kupus jako slan, malo ga properite) i isecite na kocke.



Dva deblja parčeta šunke isecite, sipajte vodu i stavite da se kuva. Kada prokuva, nakon 5 minuta promenite vodu (zbog toga što je bila baš slana, ja sam promenila 6 puta vodu), vi sami procenite koliko puta je vama potrebno. Šunka se kuvala oko pola sata.



U šerpu sipajte kašiku ulja, stavite iseckan kupus i stavite da se peče na malo blažoj vatri (kako šerpa ne bi gorela).

 Kuvanu šunku isecite na manje kockice i ubacite zajedno sa kupusom da se dinsta.



Kada kupus, nakon nekih 15 do 20 minuta, dobije žućkastu boju tada je gotov. U međuvremenu promešajte par puta.


Poslužite.



Prijatno!


Vaša Mica.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa ...

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargar...

Pilav sa sosom od paradajza i sa piletinom

Danas za ručak napravite pilav sa sosom od paradajza i piletinom! Verujem da će se ljubiteljima kineske kuhinje dopasti ova pikantna porcija pilava. Ukus je znatno jači, nije kao običan pilav. Međutim nije teška kombinaija zbog toga što svih sastojaka ide o malo. Ja sam uživala u ovom obroku, a evo kako i vi možete spremiti ovo jelo. Vreme pripreme oko 45 minuta. Za dve osobe potrebno je:  Potrebni sastojci: pola šolje pirinča 3,5-4 šolje bujona glavica crnog luka 200gr pilećeg belog mesa so kašika ulja crvena paprika tucana pola šolje soka od paradajza kuvana šargarepa U šerpu uspite 2,5 šolje bujona i pola šolje opranog pirinča. Neka kuva 15 minuta, dok skoro sva voda ne ispari. Skinuti s vatre i poklopiti da stoji. Sitno iseckati glavicu crnog luka, preko posuti prstohvatom soli i dinstati sa jednom kašikom ulja. Nakon 10 minuta, dodajte malo bujona i malo po malo kako voda isparava dodavati još bujona 2,3 puta. (Pod "malo bujona...