Пређи на главни садржај

Pileći bataci u finom umaku


Danas napravite pileće batake u finom umaku!


Često pravim ručak sa piletinom, a najveći mi problem predstavlja to što uvek gledam da to bude nešto novo i drugačije. I u borbi sa raznovrsnošću ja ipak pobeđujem, a ovo je i rezultat mojih kulinarskih eksperimenata. Tačnije, jedan od njih.
Ove batake i karabatake sam marinirala veče pred pripremanje ručka. Ukus je božanstven i moj topli savet je da ih poslužite sa testeninom. Tačnije da skuvate testeninu, a nakon toga je sjedinite u sosu zajedno sa batacima.



Vreme pripreme oko 1 sat i 10 minuta.
Za 2 osobe potrebno je:

  

Potrebi sastojci:
  1.  2 bataka i 2 karabataka (odvojena)
  • Marinada:
  1. so
  2.  mlevena paprika
  3. biber
  4. mleveni beli luk 
  5. 1 šoljica ulja
  6.  kašičica limunove kore
  7. lovorov list
  8.  ljute paprike
  • Kuvanje:
  1. litra vode
  2. kockica supe


Marinada: Svaki batak posebno prvo čačkalicom probusiti 7,8 puta po različitim stranama. Zatim utrljati so, posuti mlevenom paprikom, biberom i mlevenim belim lukom te utrljati u batak. Sve batake stavite u činiju i pospite sa 1 šoljicom ulja. Narendati kašičicu limunove kore, 2 veća lista lovorovog lista izmrvite i dodajte kašičicu sitno iseckane ljute paprike (ili mlevene, po želji, ukoliko ne volite ljuto preskočite ovaj korak). Sve lepo sjedinite sa batacima, promešajte i prekrijte folijom te činiju stavite u frižider preko noći ili par sati (1 sat, 2 sata..) pre pečenja.
Kuvanje:
Izvaditi batake da budu malo na sobnoj temperaturi pre pečenja. Za to vreme u šerpu sipajte litru vode i zagrejte do vrenja, zatim poklopite skroz šerpu i sklonite sa vatre. Na tiganju ispržite batake da se zarumene sa svake strane na ulju iz marinade te ih lagano ređajte u šerpu (u koju možete dodati i kockicu supe, to je proizvoljno).
Neka se lagano krčkaju oko sat vremena i zatim ih možete poslužiti.
Sa testeninom, pireom ili sa čim god poželite.

Prijatno!

Vaša MIca.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Mladi sir

  Danas napravite domaći, mladi sir! Ispričaću vam kako je došlo do toga da prvi put napravim mladi sir, a priča vam može poslužiti i kao savet, odnosno šta uraditi sa mlekom ako se pokvari. Međutim to nije jedan od uslova za pravljenje sira, on se može napraviti i sa svežim mlekom. Pre par dana majka mi je poslala 6l domaćeg mleka. Ono je stajalo u frižideru do juče i ukiselilo se. Iskreno, bila je velika šteta baciti toliku količinu mleka, te sam je pozvala i pitala šta bih mogla od njega napraviti. Imala sam, za jednu od opcija, da napravim kiselo mleko, međutim ona mi je rekla da se kiselo mleko ne može napraviti kada je mleko ukiseljeno. Rekla mi je da napraim sir. Tako sam danas mogla da napravim i moj prvi sir, a evo i njenog recepta pred vama. Mogu vam samo nagovestiti da proces nije komplikovan i da je najbolje praviti a u večernjim satima. A od 6l mleka vi možete dobiti oko 900gr sira. Potrebni sastojci: 6l domaćeg, kravljeg mleka pola kašike soli (po ukusu