Пређи на главни садржај

Pileći bataci u finom umaku


Danas napravite pileće batake u finom umaku!


Često pravim ručak sa piletinom, a najveći mi problem predstavlja to što uvek gledam da to bude nešto novo i drugačije. I u borbi sa raznovrsnošću ja ipak pobeđujem, a ovo je i rezultat mojih kulinarskih eksperimenata. Tačnije, jedan od njih.
Ove batake i karabatake sam marinirala veče pred pripremanje ručka. Ukus je božanstven i moj topli savet je da ih poslužite sa testeninom. Tačnije da skuvate testeninu, a nakon toga je sjedinite u sosu zajedno sa batacima.



Vreme pripreme oko 1 sat i 10 minuta.
Za 2 osobe potrebno je:

  

Potrebi sastojci:
  1.  2 bataka i 2 karabataka (odvojena)
  • Marinada:
  1. so
  2.  mlevena paprika
  3. biber
  4. mleveni beli luk 
  5. 1 šoljica ulja
  6.  kašičica limunove kore
  7. lovorov list
  8.  ljute paprike
  • Kuvanje:
  1. litra vode
  2. kockica supe


Marinada: Svaki batak posebno prvo čačkalicom probusiti 7,8 puta po različitim stranama. Zatim utrljati so, posuti mlevenom paprikom, biberom i mlevenim belim lukom te utrljati u batak. Sve batake stavite u činiju i pospite sa 1 šoljicom ulja. Narendati kašičicu limunove kore, 2 veća lista lovorovog lista izmrvite i dodajte kašičicu sitno iseckane ljute paprike (ili mlevene, po želji, ukoliko ne volite ljuto preskočite ovaj korak). Sve lepo sjedinite sa batacima, promešajte i prekrijte folijom te činiju stavite u frižider preko noći ili par sati (1 sat, 2 sata..) pre pečenja.
Kuvanje:
Izvaditi batake da budu malo na sobnoj temperaturi pre pečenja. Za to vreme u šerpu sipajte litru vode i zagrejte do vrenja, zatim poklopite skroz šerpu i sklonite sa vatre. Na tiganju ispržite batake da se zarumene sa svake strane na ulju iz marinade te ih lagano ređajte u šerpu (u koju možete dodati i kockicu supe, to je proizvoljno).
Neka se lagano krčkaju oko sat vremena i zatim ih možete poslužiti.
Sa testeninom, pireom ili sa čim god poželite.

Prijatno!

Vaša MIca.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Vitaminska kupus salata

Danas napravite vitaminsku salatu! Uz ručak odlično pristaje. Ukoliko za ručak spremate neko pečeno meso ili uz razna variva, vama po volji je, a uz to je veoma ukusna i zdrava. Možete je koristiti i kao punjenje za tortilje i hamburgere. Ova salata obiluje vitaminima, a ja sam je prvi put jela davno, kao mala zajedno sa pljeskavicom. Danas sam se nje setila i napravila je, međutim umesto sirćeta koje ide u salatu, koristila sam sok od limuna. Zdravo je i korisno, zbog toga sam zamenila, a ukus je isti. U daljem tekstu pogledajte kako se priprema. Vreme pripreme oko 10 minuta. Za 2 osobe potrebno je:   Potrebi sastojci: Jedna manja glavica kupusa 2 šargarepe 1 limun (ili 2 kašičice sirćeta) 2 kašičice maslinovog ulja (ili 2 kašičice suncokretovog ulja) so Kupusu odstranite spoljne listove, presecite ga na pola i uklonite koren (slobodno ga pojedite u toku pripreme, jer je veoma koristan). Sitno narežite kupus i stavite u činiju. Ogulite šargarepu

Ćuretina u marinadi

  Danas za ručak napravite ćuretinu u marinadi! Uvek sam imala, da tako kažem, problem sa pripremom ćuretine. Iskreno, previše mi je suva i tvrda. S obzirom da imam domaću ćuretinu, bilo je ćurećeg mesa u izobilju te sam shodno tome i mogla da eksperimentišem. Primetila sam da je najbolje marinirati ovu vrstu mesa, jer meso omekani i bude divnog ukusa.  Danas sam pripremila ovakav ručak i odlučila se za ovu vrstu marinade. Svi smo bili prezadovoljni ukusom, te ukoliko i Vi želite da oduševite sebe i druge možete spremiti ovaj obrok. Pogledajte recept, a u na kraju teksta pogledajte kako skuvati pirinač koji će biti i dovoljno kuvan, a priom neće izgoreti. Vreme pripreme 1 sat i 15 minuta. Za 4 osobe potrebno je: Potrebi sastojci:    1. 800 grama ćuretine (meso od bataka)    -Za marinadu      1. Pola manje šolje maslinovog ulja      2. 2 čena belog luka      3. 1 šargarepa      4. 1 zelen      5. Pola kašike slatke, tucane paprike      6. Kašičica blago ljute

Hleb od spelte, heljde i lana

Danas napravite hleb od spelte, heljde i lana!   Diskusija o pečenju hleba bez kvasca i moji saveti:   Verujem da ima Vas koji želite da napravite neke ukusne hlebove, a da sa druge strane budu bez kvasca. Kako ne bismo povećavali kiselost organizma i kako bismo se hranili zdravo, neophodno je da iz svakodnevne ishrane izbacite belo brašno i kvasac. Naravno to nije sve, ali što se tiče žitarica i unosa istih u organizam to je jedan od saveta koji nam preporučuju lekari. Isprobala sam više puta da napravim hleb sa sodom bikarbonom, međutim ona ne reaguje bez neke kiseline, kao što je limunska kiselina ili sirće. Međutim, bit je u tome da ne unosimo sirće, tako da hleb možete napraviti sa malo soka od limuna, mešavinom kašičice isceđenog soka i kašičice sode bikarbone. Naravno ovo se koristi kao zamena za kvasac, odnosno kao suplement koji će podići hleb. Kao drugu zamenu možete koristiti prašak za pecivo, on ima sve potrebne sastojke koji će upotpunosti zameniti kvasac. I